Lahden Ku Klux Klan -jutusta ei syytteitä

Välikohtaus Hennalan kasarmilla herätti maailmanlaajuista huomiota vuosi sitten. Syyttäjän mukaan jutussa ei ollut näyttöä syytteen nostamiseksi.

Kotimaa
Joitain kymmeniä ihmisiä osoitti mieltään turvapaikanhakijoiden tuloa vastaan Hennalan ex-varuskunnan portilla Lahdessa 24. syyskuuta 2015.
Joitain kymmeniä ihmisiä osoitti mieltään turvapaikanhakijoiden tuloa vastaan Hennalan ex-varuskunnan portilla Lahdessa 24. syyskuuta 2015.Heikki Ahonen / Yle

Lahdessa Hennalan vastaanottokeskuksen käyttöönoton yhteydessä järjestetty mielenosoitus ei johda rikossyytteisiin.

Jutussa epäiltiin yhtä 19-vuotiasta miestä laittomasta naamioitumisesta, Suomen lipun häpäisemisestä ja julkisesta kehottamisesta rikokseen. Asikkalalaismies oli pukeutunut Ku Klux Klan -järjestön asua muistuttavaan kaapuun. Lisäksi hänellä oli kädessään Suomen lippu.

Syyttäjän mukaan miehen teossa ei ollut näyttöä tahallisesta rikoksesta, eikä käyttäytyminen ylittänyt sallitun mielipiteen ilmaisemisen tai sananvapauden rajoja.

Lisäksi syyttäjä totesi, ettei Suomen lipun käyttäminen ollut epäkunnioittavaa vain miehen asun tai esitettyjen mielipiteiden perusteella.

Samassa jutussa kumottiin 45-vuotiaan Ylen toimittajaan kohdistunut epäily. Toimittaja oli paikalla valokuvaamassa. Poliisi epäili toimittajan taivutelleen naamioituneen asikkalalaismiehen ottamaan Suomen lipun käteensä. Syyttäjä ei löytänyt näyttöä taivuttelusta. Lisäksi Ku Klux Klan -asuun pukeutunut mies sanoi, ettei toimittaja ollut kehottanut häntä tekoon.

Mielenosoitus pidettiin Lahdessa Hennalan entisen kasarmin edustalla 24. syyskuuta 2015.

Kaapuun pukeutunut mies selitti kuulusteluissa poliisille teon olleen "hetkellinen, tyhmä päähänpisto". Mielenosoituspaikalle hän oli mennyt kaverinsa ehdotuksesta ja pukunsa tarvikkeet hän oli ostanut samana iltana paikallisesta liikkeestä.