Pohjois-Korean ohjuskokeiden vauhti kiihtyy – mitä tästä seuraa?

Pohjois-Korea on tehnyt viisi ydinkoetta vuodesta 2006 alkaen. Tänä vuonna testejä tehty kaksi. Koetta arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Tommi Koivula.

Ulkomaat
Karttagrafiikka
Kiina tarkkailee Pohjois-Korean varustautumista, mutta ei halua rangaista eristynyttä valtiota muun muassa kauppasuhteiden vuoksi. Ohjuskantaman päässä oleva Japani on tuominnut kokeet kovin sanoin. Etelä-Korea tukeutuu ohjuspuolustusyhteistyöhön Yhdysvaltain kanssa. Yle Uutisgrafiikka

Mikä merkitys Pohjois-Korean tähän asti voimakkaimmalla ydinkokeella on?

Koetta on luonnehdittu melko onnistuneeksi. Laajempi merkitys on kiistanalainen. Pohjois-Korean johto sanoo itse, että se on onnistunut testamaan miniatyrisoitua ydinasetta, joka voidaan asentaa joko pitkän tai lyhyen kantaman ohjuksiin. Tyypistä riippuen ohjus voitaisiin laukaista satojen tai jopa tuhansien kilometrien päähän Japaniin tai Yhdysvaltoihin asti.

Pohjois-Korea on kehitellyt erilaisia ohjustyyppejä. Kokeiden ja ohjusten yhdistelmä merkitsisi onnistuessaan ydinasepelotetta. Pohjois-Korean väitteitä ei ole kuitenkaan todennettu, vaan väitteet perustuvat maan omiin ilmoituksiin.

Miten kehittynyttä on Pohjois-Korean aseteknologia?

Vaikka arviot vaihtelevat uusimman kokeen laadusta, räjähdykset ovat tulleet voimakkaammiksi. Tämän päiväisen pommin arvellaan olevan noin 10 (siirryt toiseen palveluun)kilotonnia. Pohjois-Korea siis näyttää etenevän ohjusteknologian kehittelyssä ja ydinkokeissa.

Ohjuskokeiden lisäksi Pohjois-Korealla on vahva, jopa satojentuhansien miesten armeija, puolisotilaallisia joukkoja, tykistöä ja panssarivaunuja. Esimerkiksi Etelä-Koreaa voidaan uhata myös konventiaalisilla aseilla.

Voiko Pohjois-Korea varustaa ohjuksen ydinkärjillä?

Pohjois-Korea väittää näin, mutta väitettä on ulkopuolisten mahdoton verifioida. Maailmassa on varmuudella vain yhdeksän valtiota, joilla on ydinase. Pohjois-Korean ei siis tiedetä varmasti kuuluvan joukkoon. Se näyttää olevan vielä matkalla kohti pelotetta. Tähän myös Pohjois-Korean johto pyrkii.

Mitkä ovat vaikutukset alueelliselle vakaudelle?

Alueellinen jännite lisääntyy Itä-Aasiassa ja asevarustelukierre kiihtyy. Pohjois-Korea ei ole ainoa syy tähän. Saarikiistoja ja rajariitoja on Japanin, Kiinan ja Etelä-Korean välillä. Esimerkiksi Etelä-Korea rakentaa Yhdysvaltain kanssa THAAD-ohjuspuolustusjärjestelmää pohjoisen naapurin uhan varalta. Pohjois-Korea ja Kiina epäilevät, että hanke on suunnattu heitä vastaan.

Pohjois-Korea tekee kokeita, vaikka ydinohjelmaa koskevat pakotteet ovat voimassa, mitä merkitystä niillä on ?

Pohjois-Korean ydinohjelmasta on käyty kuuden valtion neuvotteluja Venäjän, Yhdysvaltain, Kiinan, Japanin ja molempien Koreoiden kesken. Vuonna 2005 Pohjois-Korea lupasi luopua kiistanalaisesta ydinohjelmastaan talousavun vastineeksi. Vuonna 2013 se lupasi keskeyttää ydinvoimahankkeet saadakseen ruoka-apua. Huhtikuussa se teki kuitenkin ohjuskokeen ja YK päätti kiristää pakotteita.

Pakotteiden roolia on alettu kyseenalaistaa, sillä Pohjois-Korea on kyennyt viemään ohjelmaansa eteenpäin sanktioista huolimatta. Pohjois-Korea on Kim Jong-unin johdolla valmis panostamaan ydinteknologiaan kansalaisten kustannuksella.

YK:n turvallisuusneuvoston odotetaan tuomitsevan Pohjois-Korean toimet kansainvälisen lainsäädännön vastaisina.