1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaarinalaiskoulussa oppilaat joutuvat jakamaan matikankirjansa – rahat menivät sähköisiin oppikirjoihin

Kotitehtävien tekoa varten oppilaat ottavat kirjan sivusta kuvan tabletilla.

Kuva: YLE / Antti Eintola

Sähköisiin oppikirjoihin siirtyminen on aiheuttanut ongelmia Kaarinassa. Kotimäen koulussa määräraha ei riittänyt enää paperisiin oppikirjoihin sähkökirjojen hankinnan jälkeen.

Koska koululla ei ollut varaa hankkia kirjoja kaikille oppilaille, joutuvat oppilaat nyt matematiikan oppitunneilla käyttämään yhteisiä oppikirjoja. Kotitehtävien tekoa varten he ottavat tabletilla kuvan oppikirjasta.

Tehtävät tehdään vihkoon. Niin sanottuja vihkokirjoja on käytössä monissakin kouluissa, mutta yleensä jokainen oppilas saa oman kirjan, jonka voi viedä kotiin.

– Oppitunneilla tämä ei ole mikään ongelma, koska oppilaat istuvat pareittain muutenkin, koulun rehtori Katriina Kavantola kertoo.

Sähköiset oppimateriaalit hankalia matematiikassa

Kaarinan kaupunki on ollut edelläkävijä sähköisiin oppimateriaaleihin siirtymisessä. Kaupunki on jakanut koululaisten käyttöön tabletteja ja esimerkiksi Kotimäen koulussa käytetään jo runsaasti sähköisiä oppimateriaaleja. Esimerkiksi alakoulussa nyt syksyllä uutena alkanutta yhteiskuntaoppia opiskellaan vain sähköisten materiaalien pohjalta.

Ehkä säästökohteen olisi pitänyt olla joku muu.

Katariina Kavantola

Katariina Kavantolan mukaan matematiikan opetuksessa sähköisiin oppikirjoihin siirtymistä jarruttavat asenteet ja tekniset seikat.

– Matematiikan opiskelu ei ole vain kirjoittamista. On kaikenlaisia merkkejä, joita pitää etsiä näppäimistöstä, Kavantola sanoo.

Rehtori myöntää, että säästäminen oppikirjoista ei välttämättä ollut paras ratkaisu.

– Ehkä säästökohteen olisi pitänyt olla joku muu. Nyt tilanne on kuitenkin se, että rahat ovat loppu, joten ainakin toistaiseksi koitamme jatkaa tällä, hän sanoo.

Oppikirjoista säästäminen on noussut syksyllä puheenaiheeksi muissakin kouluissa. Esimerkiksi Porissa oppilaille on jaettu niin rähjäisiä kirjoja, että jopa sivistystoimenjohtaja luonnehti somessa kiertävän kirjakuvan olleen "pikkuisen häpeällinen".