Taloyhtiön pitkä piina päättyi: Kiistelty maalämpöjärjestelmä saa jäädä, mutta tiukin ehdoin

Vihtiläisen kerrostaloyhtiön vuosia jatkunut epätietoisuus maalämpöjärjestelmän kohtalosta on päättynyt. Kunnan virheellisesti myöntämän toimenpideluvan turvin rakennettu lämmitysjärjestelmä on ja pysyy käytössä, mutta tiukin ehdoin.

Kotimaa
Nummelan Kisarinne-asuntoyhtiön pannuhuoneessa on putki poikineen.
Yle

Vihtiläinen kerrostaloyhtiö Nummelan Kisarinne nousi tahtomattaan julkisuuteen viisi vuotta sitten, kun vastarakennettu maalämpöjärjestelmä teki siitä viranomaisten heittopussin. Kunta myönsi toimenpideluvan lämmitysjärjestelmälle, joka olisi sijaintinsa takia tarvinnut myös vesilain mukaisen luvan aluehallintovirastolta.

Yhtiö haki lupaa jälkikäteen sitä saamatta. Myös Korkein hallinto-oikeus linjasi myöhemmin, että vesilain mukaisen luvan myöntämiselle ei ole ollut perusteita. Näin ollen maalämpöjärjestelmää uhkasi purkaminen, jos taloyhtiö ei pystyisi turvaamaan sen riskitöntä käyttöä pohjavesialueella.

Lupa irtosi, mutta tietyin ehdoin

Taloyhtiö on nyt saanut luvan Uudenmaan Ely-keskukselta järjestelmän säilyttämiseen, mutta ei sellaisenaan. Isännöitsijä Vesa Ryyppö kuulostaa hämmästyttävän rauhalliselta, kun hän luettelee töitä, jotka uudenkarhealle maalämpöjärjestelmälle täytyy vielä tehdä.

– Lämmönkeruuputket nostetaan maasta pois ja porausreiät vuorataan bentoniittisavella. Putki ujutetaan takaisin reikään yhtä aikaa kissanhiekkamaisen saven kanssa, ja se turpoaa paikoilleen putken ympärille. Bentoniitti pitää huolen siitä, ettei mikään aine pääse liikkumaan mihinkään suuntaan, eli se turvaa pohjaveden pelätyiltä haittavaikutuksilta.

Tähän mennessä taloyhtiöltä on kulunut pelkästään erilaisten raporttien ja selvityksien tekemiseen noin 20 000 euroa, eikä bentonoinnin lopullista hintalappua tiedä vielä kukaan. Lämpökaivoja taloyhtiöllä on yhteensä 12.

Kolmastoista alun perin lämpökaivoa varten porattu reikä jää pohjaveden tarkkailukäyttöön. Taloyhtiön on otettava pohjavedestä näytteitä ja toimitettava ne laboratorioon, joka ilmoittaa tulokset edelleen Ely-keskukseen. Ryypön mielestä pääasia on kuitenkin se, että toimiva järjestelmä saa jäädä käyttöön.

ARA pitää vielä jännityksessä

Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus ARA on myöntänyt Nummelan Kisarinteen maalämpöremontille 30 000 euron energia-avustuksen. Summa maksetaan valmistuneesta työstä kuitteja vastaan. Lopullinen tuen saanti edellyttää kuitenkin hankkeen valmistumista kahden vuoden sisällä. Taloyhtiö yrittää vielä saada tukirahansa, vaikka aikaa rakentamisesta on kulunut jo viisi vuotta.

– Määräaika ehti umpeutua, kun tästä tuli näin pitkä riita. Tilintarkastajamme mielestä meitä ei kuitenkaan voi syyttää hankkeen viivästymisestä. Edelleen toivomme, että saisimme myönnetyn tukisumman vielä taloyhtiölle, kun laitteet nyt saavat jäädä käyttöön ja järjestelmä on kaikin tavoin hakemuksen mukainen. Tämä vaatii vielä neuvottelua, mutta toivotaan, että raha saadaan, koska sillä saisimme bentonoinnin maksettua, Ryyppö laskee.

"Nyt tämä on taas ihan tavallinen taloyhtiö"

Viiden vuoden piinan päättyminen on helpotus kovia kokeneelle taloyhtiölle. Maalämpökiista jäädytti esimerkiksi asuntokaupan miltei tyystin, kun sekä myyjät että ostajat olivat epätietoisia tulevaisuudesta ja mahdollisista lisäkuluista.

– Tunnelma on tosi helpottunut. Taloyhtiöstä on myyty jo kolme asuntoakin. Nyt voidaan taas miettiä tulevaisuuden investointeja, kun ei ole enää pelkoa siitä lämmitysjärjestelmän purkamisesta ja uuden rakentamisesta. Se olisi kuitenkin maksanut satoja tuhansia euroja. Nyt tämä on taas ihan tavallinen taloyhtiö ja asukkaat ovat tyytyväisiä, Ryyppö iloitsee.