1. yle.fi
  2. Uutiset

Viikko tieteessä: Jättiläispandoilla menee hyvin, Juno-luotain kiertää Jupiteria ja Tampereella ratkotaan Mars-matkojen ongelmia

Kulunut viikko on taas tuonut tullessaan paljon uutta ja ihmeellistä tieteen saralta.

tiede

Viikon voittaja on panda ja häviäjiä isot ihmisapinat

Syyskuun 8. päivänä otetussa valokuvassa jättiläispanda Ximei opettaa pentuaan kiipeämään puuhun Hetaopingin villieläinkeskuksessa Kiinan Sichuanissa.
Syyskuun 8. päivänä otetussa valokuvassa jättiläispanda Ximei opettaa pentuaan kiipeämään puuhun Hetaopingin villieläinkeskuksessa Kiinan Sichuanissa.AOP

Viikon iloisin tiedeuutinen oli, että jättiläispandat eivät enää ole erittäin uhanalaisia. Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n raportti listaa ne kuitenkin yhä vaarantuneiksi. Paljon huonommin menee Afrikan kahdella gorillalajilla sekä Borneon ja Sumatran orankeilla. Ne kaikki ovat äärimmäisen uhanalaisia. IUCN:n niin sanottuun Punaiseen kirjaan on listattu yli 80 000 kasvi- ja eläinlajia, joista lähes kolmannesta uhkaa tuhoutuminen.

Neuvostoliittolaisten sotavankien lapset etsivät juuriaan

Suurennuslasi sukututkimuskirjan päällä.
Jarkko Riikonen / Yle

Jatkosodan aikana suomalaiset vangitsivat ainakin 64 000 neuvostoliittolaista sotilasta. Heidän ja suomalaisten naisten suhteista syntyi arviolta 200 lasta. Suhteet tavattiin salata ja mummi on saattanut viedä tiedon mukanaan. Nykyisin sukuselvitysten tekemistä helpottavat uudet menetelmät. Tamperelainen Ira Vihreälehto on kirjoittanut omista kokemuksistaan kirjan Tuntematon sotavanki -–venäläistä isoisääni etsimässä.

Stratosfäärin tuulet käyttäytyivät kummasti

Maapallo avaruudesta kuvattuna.
Nasa

Nasan ilmastotutkijat ovat raportoineet häkellyttävästä poikkeamasta ilmakehässä. Kaksivuotisena jaksollisuutena tunnettu tuuli-ilmiö opittiin tuntemaan 1950-luvulla, ja noista päivistä lähtien se on toiminut lähes kellon tarkkuudella. Viime syksynä kuitenkin havaittiin, etteivät länsituulet laskeutuneetkaan normaaliin tapaan, vaan lähtivät uudelleen nousuun stratosfäärissä. Jaksollisuusilmiö on jo palannut normaaliksi, mutta "rytmihäiriön" syytä tutkitaan yhä.

Juno-luotain lähetti kuvia Jupiterin pohjoisnavasta ja revontulista

Punaisten revontulien ympyräkuvio
Revontulia Jupiterin etelänavallaNASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS

Jupiter-planeettaa kiertävä Juno-luotain on lähettänyt Maahan ensimmäiset kuvansa Jupiterin pohjoisnavasta. Napa muun muassa osoittautui sinisemmäksi kuin planeetan muut osat. Kuvissa näkyy myrskyrintamia, jollaisia ei ole aiemmin nähty millään kaasuplaneetalla. Etelänavalta saatiin ensimmäiset kuvat Jupiterin revontulista. Jupiterin revontulten radioaaltoja voi kuunnella täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Suomesta löytyi halukkaita auttajia, kun Nasa pyysi apua

Jenna Rosenberg (vasemmalla) tekemässä yhdessä opiskelijatoverinsa kanssa spagetti-vaahtokarkki-rakennelmaa.
Petri Aaltonen / Yle

Tampereen ammattikorkeakoulu, Karelia-ammattikorkeakoulu sekä Itä-Suomen yliopisto osallistuvat Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan käynnistämään projektiin, jossa etsitään innovaatioita Mars-lennoille. Tampereella Nasan ja ammattikorkean yhteiselle kurssille osallistuu oppilaita lentokonetekniikasta, ympäristötekniikasta, tietotekniikasta, konetekniikasta sekä bisnespuolelta.

Lue seuraavaksi