Viron ulkoministeri eroaa ja pyrkii omin voimin presidentiksi

Marina Kaljurand on kansansuosikki, mutta reformipuolueen ehdokkaaksi hän ei päässyt.

Marina Kaljurand Pohjois- ja Baltian maiden ulkoministerikokouksessa elokuussa Riiassa. Kuva: Valda Kalnina / EPA

Viron ulkoministeri Marina Kaljurand on ilmoittanut eroavansa tehtävästään ja ryhtyvänsä riippumattomaksi presidenttiehdokkaaksi. Hänen tehtäviään hallituksessa alkaa toistaiseksi hoitaa opetusministeri Jürgen Ligi.

Kaljurand on ollut mielipidekyselyissä pitkään kansansuosikki presidentiksi, mutta reformipuolue ei asettanut häntä ehdolle. Kaljurand oli hallituksessa reformipuolueen paikalla, mutta puolueen jäsen hän ei ole.

– Vein aamulla eroilmoitukseni pääministerille. Tänään on viimeinen työpäiväni ulkoministeriössä. Päätös on tehty, ja se on minun omani, Kaljurand sanoi lehdistötilaisuudessa, joka on katsottavissa videona Viron yleisradioyhtiön ERR (siirryt toiseen palveluun):n uutissivulta.

Presidentin valinta siirtyi valitsijamieskokouksen tehtäväksi, kun parlamentti ei onnistunut kahdella yrittämällään. Kaljurand kertoo soittaneensa valitsijamiehille ja saaneensa heiltä tukilupauksia. Ehdokkuuteen tarvitaan 21 valitsijamiehen allekirjoitukset.

Kaljurand luottaa valitsijamiesten tukeen

Maakuntien 250 edustaja lisäksi myös 101 kansanedustajaa osallistuvat valitsijamieskokoukseen. Kaljurand sanoo, että hänellä on tukijoita myös kansanedustajien joukossa useissa puolueissa.

– En ottaisi tätä askelta, ellen uskoisi, että voin tulla valituksi, Kaljurand perusteli ja kertoi saaneensa erittäin paljon tuen ilmauksia hyvin monenlaisilta ihmisiltä matkoillaan eri puolilla Viroa.

Reformipuolueen ehdokkaaksi alkujaan pyrkinyt Kaljurand esitti vaihtoehtona, että Siim Kallas voisi olla ehdokas parlamentissa ja hän valitsijamieskokouksessa, ellei Kallas tulisi valituksi. Puolue kuitenkin asetti Kallasin ehdolle myös valitsijamieskokouksessa. Se äänestää presidentistä syyskuun 24. päivänä.

Kaljurand on taustaltaan diplomaatti. Hän on ollut maansa suurlähettiläs muun muassa Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Hän kertoi lehdistötilaisuudessa, ettei tiedä, mitä ryhtyy tekemään, jos häviää presidentinvaalit.