1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Juho Eerola joutui Sampo Terhon juttusille rokkibändinsä huumehöyryisestä musiikkivideosta – "Ei enää tämmöisiä"

Hallintovaliokunnan tuoreen pj:n Juho Eerolan mukaan rilluttelua, paljasta pintaa ja valkoisen pulverin nenään vetämistä kuvanneessa musiikkivideossa ei ihannoida huumeiden käyttöä vaan annetaan narkomaanin elämästä risainen kuva.

Kuvakaappaus Suuri tuntematon -yhteen Röyhkeä-kappaleen musiikkivideosta Youtubesta. Kuva: Suuri Tuntemanton / Youtube

Tänään hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi nousseen kansanedustaja Juho Eerolan (ps.) rokkiyhtyeen musiikkivideo herättää perussuomalaisen eduskuntaryhmän sisällä keskustelua Eerolan sopivuudesta poliisivaliokunnan johtoon.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ojensi tänään puoluetoveriaan käytävällä ja toivoi, ettei yhtye julkaise kurista ja järjestyksestä vastaavan valiokunnan uskottavuutta nakertavaa materiaalia. Terhon mukaan perussuomalaiset ei kannata minkään huumeiden laillistamista.

– Eerolalla on oikeus musiikkiharrastukseensa ja taiteilijalla on taiteilijanvapautensa. Olemme sopineet, ettei hän nyt Hallintovaliokunnan puheenjohtajana toimiessaan tee vastuutehtävänsä uskottavaa hoitamista kyseenalaistavia julkaisuja, Terho kertoi Ylelle sähköpostitse.

Juho Eerolan mukaan kyse ei ollut puhuttelusta tai nuhtelusta vaan keskustelusta.

– Tänään kun satuttiin vähän tormäämään, sovittiin, ettei enää tämmöisiä ja tämäntapaisia videoita tehdä, Eerola sanoi.

Kumpikin painottaa, että video tehtiin viime keväänä, jolloin Eerola ei ollut valiokunnan johdossa. Eerolan mukaan video on saanut eduskuntaryhmän sisällä myös kehuja sen rohkeudesta.

Videolla oli perunajauhoa, ei huumeita

Videolla myös kotkalainen poliisi

Videossa kuvataan railakasta rokkielämää tyylilajille melko tyypilliseen tyyliin. Alkoholin lisäksi tarjoiluihin näyttää kuuluvan kokaiinia tai muuta valkoista jauhetta, povekas nainen ja dildo.

Eerolan mukaan kuvastossa ei ole suurta ristiriitaa kansanedustajan työn ja hallintovaliokunnan johtamisen kannalta. Hän toteaa, että videolla oli perunajauhoa, ei huumeita.

– En ole itse huumemyönteinen enkä kannata kovia huumeita. Tämä on fiktiota, olisi sama kuin tekisi roolisuorituksen. Tässä tapauksessa en ollut edes minä, joka näyttelijänä olisi kovia huumeita vetänyt vaan rumpali.

Eerola ei ole ainoa yhtyeen jäsenistä, joka toimii valtiollisissa tehtävissä.

– Kitaristi työskentelee komisariona Kotkan poliisilaitoksella, eikä tämä ole hänellekään aiheuttanut mitään ristiriitaa, Eerola lisää.

Hänen mukaansa tarkoitus ei ole ihannoida huumeita vaan kuvata huumeiden käyttäjän elämää risaisena elämänä.

– Toivottavasti se antaa huumeiden käytöstä varoittavan esimerkin, Eerola sanoo.

Perussuomalaisilla on ollut aikaisemmin vaikeuksia hallintovaliokunnan puheenjohtajan tehtävän kanssa.

Onkohan tuo kansanedustajalle viisasta

Entinen kansanedustaja Jussi Halla-aho joutui eroamaan tehtävästä vuonna 2012 sen jälkeen, kun korkein oikeus tuomitsi tämän sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Halla-aho vähätteli jälkeenpäin tuomion painoarvoa.

Puhemies Lohela: "Oliko viisasta?"

Eduskunnan työjärjestystä johtavan puhemiehen Maria Lohelan (ps.) mukaan videon moraalin, kuten huumeiden ihannoinnin arvionti ei ole puhemiehen tehtävä, sillä se on tehty kansanedustajan vapaa-ajalla.

– Puhemies seuraa käyttäytymistä eduskunnassa. En halua luoda yhteiskuntaa, jossa puhemiehen valta ulottuisi yksityiselämän piiriin. En näe että se on vapaassa yhteiskunnassa järkevää, Lohela kommentoi.

Hän toteaa, että vaikka videon tekeminen ei välttämättä ollut järkevää, se ei ole kiellettyäkään.

– Kun sen videon näin, ajattelin että onkohan tuo kansanedustajalle viisasta. Arvaan että osa on nauranut sille, osa närkästynyt siitä, Lohela sanoi.

Eerolalla on puhemiehen luottamus hallintovaliokunnan puheenjohtajana.

– Eerolan toiminnassa kansanedustajana ei ole ollut huomautettavaa. Luotan siihen, että hän suhtautuu kaikissa tehtävissä työhönsä vakavuudella.