1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jyrki Sukula muistelee Kokki-Kolmosta: Puhui asioista, jotka ovat nyt trendin aallonharjalla

Tv-kokkina tunnettu Jyrki Sukula sanoo olevansa "höyhensarjalainen" Jaakko Kolmoseen verrattuna.

Kokki Jyrki Sukula omistaa viinitilan Italiassa. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Lukuisista tv-ohjelmista tutuksi tullut keittiömestari Jyrki Sukula luonnehtii Jaakko Kolmosen merkitystä suomalaiselle ruokakulttuurille tärkeäksi.

– Hänen työnsä jälki tulee jäämään pitkiksi ajoiksi, juuri Kolmosen poismenosta kuullut Sukula sanoo Ylelle puhelimessa.

Sukula huomauttaa, että monet asiat, joista Kolmonen aikoinaan puhui, ovat tällä hetkellä trendin aallonharjalla.

– Lähiruoka, luomuruoka, puhdas ruoka, vanhat valmistustavat ja niin edespäin, Sukula luettelee.

Sukulan mielestä Kolmosella oli tärkeä rooli nuoren kansakunnan ruokakulttuurin identiteetin rakentajana. Sukula arvelee, että Jaakko Kolmonen tullaan muistamaan erityisesti perinneruokien ja alueellisten ruokien puolestapuhujana.

Jos vertaan omaa uraani tv-kokkina – joka nyt on kuitenkin jonkun mittainen – kyllä minä silti olen aika höyhensarjalainen Jaakko Kolmoseen verrattuna.

Jyrki Sukula

Kolmosta voidaan Sukulan mielestä myös pitää ruokaohjelmien uranuurtajana Suomessa. Kolmonen ja hänen kollegansa Veijo Vanamo olivat Suomen ensimmäisiä tv-kokkeja.

– Kollegansa Veijo Vanamon kanssa he olivat ne ensimmäiset kokit. Siinä vanhempi valtiomies Vanamo ja nuorempi Kolmonen toivat kansan tietoisuuteen ruoanlaittoa erilaisissa ympäristöissä, uusia raaka-aineita, uusia valmistustapoja ja erityisesti myös näitä perinteisiä tapoja.

Sukula itse on toiminut tv-kokkina 1990-luvun alusta.

– Jos vertaan omaa uraani tv-kokkina – joka nyt on kuitenkin jonkun mittainen – kyllä minä silti olen aika höyhensarjalainen Jaakko Kolmoseen verrattuna.

Sukula kertoo tunteneensa Kolmosen 30 vuoden ajan.

– Monta kertaa minä kiihkeänä nuorena kokkina en ollut kaikista asioista samaa mieltä, mutta vanhemmiten olen oppinut ymmärtämään hänen merkityksensä suomalaiselle ruokakulttuurille, Sukula jatkaa.

Ihmisenä Jaakko Kolmonen oli Sukulan mukaan viehättävä ja suoraselkäinen. Kolmonen uskalsi tuoda oman mielipiteensä esille vaikeissakin paikoissa.

– Muun muassa meillä oli kerran pieni kädenvääntö keittiömestariyhdistyksen sisällä. Jaakko toimi tässä sellaisena valtakunnansovittelijana ja selvitti solmut omalla rohkeudellaan ja suoraselkäisyydellään, Sukula muistelee.