Liittyykö Ruotsi Natoon, jääkö Suomi yksin? – Neljä kysymystä tutkijalle

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak pitää merkittävänä, että Ruotsin Nato-raportissa todetaan avoimesti, että Ruotsi voi liittyä Natoon ilman Suomea.

Ulkomaat
Ruotsalaisia ja suomalaisia sotilaita Skövdessä marraskuussa 2010.
Ruotsalaiset ja suomalaiset sotilaat harjoittelevat yhdessä rauhanturvaamista Skövdessä marraskuussa 2010. Johan Kundahl / Combat Camera / Försvarsmakten

1) Tarkoittaako raportti sitä, että Ruotsi on liittymässä sotilasliitto Natoon?

_Charly Salonius-Pasternak:_Ei tarkoita. Mutta tämä paperi antaa hyvän pohjan keskustella Natosta asiapohjalta eikä pelkästään tunteiden varassa.

2) Jääkö Suomi nyt yksin Nato-ratkaisunsa kanssa?

Charly Salonius-Pasternak: Sitä ei voi tietää. Raportti kuitenkin kertoo julkisesti sen, mikä verhojen takana on jo tiedetty: Ruotsi on tarvittaessa valmis liittymään Natoon, tekemään itse omat turvallisuuspoliittiset ratkaisunsa, vaikka Suomi ei olisikaan.

3) Mikä oli tutkijalle raportin säväyttävin osa?

_*Charly Salonius-Pasternak: *_Raportin ansio oli, että siinä onnistuttiin liittämään asioita hyvin yhteen. Se esimerkiksi arvioi, että sodan todennäköisyys Itämeren alueella on pieni, mutta jos sota syttyy, kaikki alueen valtiot joutuvat siihen osallisiksi hyvin nopeasti. Raportissa korostetaan, että ennaltaehkäisevä toiminta on tärkeätä, ja Ruotsin Nato-jäsenyys vähentäisi konfliktin syttymisen vaaraa.

4) Miten uskotte Venäjän suhtautuvan raporttiin?

_*Charly Salonius-Pasternak: *_Se on kiinnostavaa nähdä. Venäjä varmaankin yrittää jälleen selittää, että se ei uhkaa naapurimaitaan sotilaallisesti tai poliittisesti, vaan sen toiminta on pelkästään puolustuksellista.

Charly Salonius-Pasternak on Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija, joka on perehtynyt muun muassa kriisinhallintaan ja rauhanturvaamiseen.