Kreikan uudistukset takkuavat – lainoittajat patistavat hallitusta toimiin

Valtiovarainministeri Orpo pitää tilannetta huolestuttavana. Euromaat kuitenkin uskovat, että Kreikka saa uudistukset tehtyä vaaditussa aikataulussa.

Yle maailmalla: Bryssel
Euroryhmä kokoontui aamupäivällä Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa.
Euroryhmä kokoontui aamupäivällä Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa.Filip Singer / EPA

Euromaiden valtiovarainministerit kehottavat Kreikkaa toimimaan päättäväisesti, mikäli se mielii saada lainaohjelman seuraavan 2,8 miljardin euron maksuerän.

Maksatuksen ehtona on 15 toimenpidettä, joista Kreikka on toteuttanut vasta kaksi. Kreikalla on syyskuun loppuun saakka aikaa viedä läpi loputkin toimet.

Euroryhmä kokoontui aamupäivällä Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa.

– Viestimme oli, että kesä on ohi. Työ on aloitettava uudelleen ja saatava hukattu aika takaisin, luonnehti euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem ministerien terveisiä Kreikkaan.

Suomea kokouksessa edusti ensi kertaa valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).

– Huolestuttaa tietenkin. Perusongelma on ollut, että päätöksiä on tehty monta kertaa mutta toimeenpano on ollut Kreikassa heikompaa, Orpo sanoi puhelimitse Bratislavasta kokouksen jälkeen.

Orpon mukaan ministereiltä kuitenkin löytyi uskoa siihen, että Kreikka saa vaaditut toimet toteutettua ajoissa.

– Ministerit ja komissio lisäsivät painetta, että näissä [toimissa] on edettävä jotta lainaohjelma voi jatkua, Orpo sanoi.

Vaadituista toimenpiteistä hankalimmat liittyvät valtion omaisuuden yksityistämiseen. Kreikan on esimerkiksi määrä perustaa yksityistämisrahasto, jonka valvontaelimessä istuu myös EU:n nimittämiä johtajia.

Perustaminen ei etene ennen kuin nimitykset saadaan tehtyä. Myös valtion omaisuuserien siirto rahastoon on takkuillut.

Lainoittajat eivät virkamieslähteiden mukaan pidä kovin vakavana ongelmana sitä, jos Kreikka ei ehtisi tehdä uudistuksia vielä syyskuun loppuun mennessä, ja maksatusta jouduttaisiin siirtämään. Kreikka ei tarvitse rahoja välittömästi, sillä isoja lainanlyhennyksiä ei ole tiedossa vielä syksyllä.

Orpon ensimmäiseksi kokoukseksi sattui varsin seesteinen tapaaminen euroryhmässä, joka on viime vuosina joutunut ratkomaan euroalueen ongelmia kriisitunnelmissa.

Orpon mukaan kollegoiden vastaanotto oli hyvä.

– Ei suurta dramatiikkaa. Rauhallinen startti, Orpo sanoi.