1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuvataiteilija Arja Kärkkäinen: "Nuorten on hyvä tietää, mistä farkut tulevat"

Kuvataiteilija selvitti ja videoi farkkutuotannon vaiheita kahden vuoden ajan. Nyt hän yrittää valistaa nuoria halpatuotannosta videoinstallaation keinoin.

farkut
Kahdet farkut polvien kohdalta.
Katja Halinen / Yle

Farmarihousut ovat olleet nuorison kestosuosiossa 1950-luvulta lähtien. Harva nuori kuitenkaan tulee ajatelleeksi, millaisen tien housut kulkevat ennen kuin päätyvät omiin jalkoihin.

Tätä mieltä on ainakin kuvataiteilija Arja Kärkkäinen. Hän on tehnyt aiheesta videoinstallaation, jota esitellään ympäri Suomen kouluja. Kiertue alkaa Porista.

Minua kiinnostaa taiteilijana, että mihin kaikkialle pääsen kameran kanssa ja kuinka paljon on mahdollista hankkia kuluttajalle tietoa tuotteen alkuperästä.

kuvataiteilija Arja Kärkkäinen

– Toivon, että farkkujen käyttäjillä herää kysymyksiä omien housujen alkuperästä, toteaa Kärkkäinen.

Farmarihousujen valmistus tapahtuu monissa eri työvaiheissa ja usein jopa monilla eri mantereilla. Kärkkäisen tarkoituksena on ollut verrata paikallisen ja muualla tehtävän tuotannon eroja. Hän haluaa esitellä nuorille, millaista halpatuotanto voi olla.

Kaikkiin tehtaisiin ei päässyt

Arja Kärkkäinen on tallentanut materiaalia kaksi vuotta. Hän on kiertänyt ympäri maailmaa tehtaissa kuvaamassa farkkutuotantoa.

– Minua kiinnostaa taiteilijana, mihin kaikkialle pääsen kameran kanssa ja kuinka paljon on mahdollista hankkia kuluttajalle tietoa tuotteen alkuperästä.

Kuvataiteilijan urakkaan mahtui myös tehtaita, joihin ei ollut kameran kanssa asiaa.

Eetti saa kiitosta

Porin Lyseon lukion oppilaat pääsivät ensimmäisenä tutustumaan Arja Kärkkäisen dokumenttiin farkkujen tuotantoketjujen todellisuudesta. Projektissa on ollut mukana myös Eettisen kaupan puolesta ry eli Eetti.

– Olen ollut hirveän tyytyväinen siihen, että Eetti oli mukana tässä työssä. Yhteistyö on ollut hienoa.

Lue seuraavaksi