Terrafame lähes puolitti Talvivaaran vedet – ylimääräisiä juoksutuksia voi silti tulla

Tuotannon ylösajo, purkuputki ja maltilliset sademäärät ovat auttaneet Terrafamea purkamaan ison osan nikkelikaivoksen vesilastista Sotkamossa.

Talvivaara
Latosuon allas Terrafamen kaivosalueella.
Latosuon altaan pinta on laskenut.Niko Mannonen / Yle

Terrafamen kaivoksella myhäillään paristakin syystä. Tuotanto on saatu viimeinkin vauhtiin, ja osittain siitä syystä myös vesitilanne on helpottunut. Vuosi sitten kaivoksen alueella oli yli 10 miljoonaa kuutiometriä ylimääräistä vettä, nyt määrä on alle kuusi miljoonaa kuutiota.

Toki tilanne on vaatinut myös ylimääräisiä juoksutuksia, eikä takuuta ole, etteikö niitä tarvittaisi jatkossakin, varoittaa kestävän kehityksen johtaja Veli-Matti Hilla.

– Se riippuu pitkälti loppuvuoden sadannasta ja talven lumimäärästä. Varmuudella ei vielä pystytä sanomaan, tarvitaanko keväällä ylimääräisiä juoksutuksia. Tämä vuoden sademäärät ovat kuitenkin tähän mennessä olleet tasolla, joka pystytään hallitsemaan.

Latosuon allas Terrafamen kaivosalueella.
Niko Mannonen / Yle

Hilla korostaa, että vesitilanne ei ole kiinni pelkästään siitä, sataako taivaalta vettä odotettua runsaammin.

– Tuotannon ylösajo on helpottanut vesitaseen hallintaa yli miljoonalla kuutiolla. Vettä sitoutuu prosessiin ja toimivassa liuoskierrossa vettä myös haihtuu paljon. Myös purkuputki Nuasjärveen on auttanut tilannetta paljon.

Uutta tekniikkaa testataan koko ajan

Ylimääräisen veden määrän vähentyminen on hyvä uutinen myös paikallisille asukkaille ja luonnonsuojelijoille, mutta luottamus kaivokseen ei ole palautunut, sanoo Kainuun luonnonsuojelupiirin varapuheenjohtaja Antti Lankinen.

Siihen hetkeen, että uudet vesien puhdistustekniikat saadaan käyttöön saakka menee varmaan pari-kolme vuotta.

Veli-Matti Hilla

– Näitä ylimääräisiä juoksutuksia joudutaan tekemään niin kauan kuin siellä ei ole sellaista vedenpuhdistustekniikkaa, jolla sulfaatti-, mangaani- ja natriumarvoja saadaan paremmiksi. Tuleva keskuspuhdistamo on askel oikeaan suuntaan, mutta se ei ole sitä uutta, tarvittavaa tekniikkaa.

Hillan mukaan nykyinenkin tekniikka toimii tehokkaasti varsinkin kun tuotanto on saatu käyntiin. Uutta tekniikkaa tutkitaan ja testataan koko ajan.

– Ideat ovat hyviä, mutta toteuttaminen vie aikaa. Nyt on siirrytty laboratoriosta kenttäkokeisiin kaivosalueella, mutta siihen hetkeen, että uudet vesien puhdistustekniikat saadaan käyttöön saakka menee varmaan pari–kolme vuotta.