Lapin nuorten työttömyys laskussa

Valtakunnallisesti nuorten työttömyys on kasvava ilmiö, mutta Lapissa suunta on hienokseltaan toinen.

Kuva: Antti Mikkola / Yle

Lapin työ- ja elinkeinotoimiston johtajan Marja Perälän mukaan nuorten työttömyys on laskenut koko kevään ajan. Sama trendi on näkynyt Lapissa jo kolmen vuoden ajan. Muutos on pieni mutta selvästi havaittava. Valtakunnallisesti nuorten työttömyys on ollut kasvava ilmiö.

Perälä uskoo, että työmarkkinoilla tapahtuu vilkasta liikehdintää ja nuoret löytävät oman polkunsa työelämään. Vaikutusta on mahdollisesti myös nuorisotakuun velvoittavuudella, joka tehostaa viranomaisten työtä, jotta nuorelle löydetään sopivia palveluja. Hänen mukaansa Lapin yritysrakenne on erittäin monipuolinen ja sen kautta Lappi on välttynyt taloudellisen taantuman isoilta vaikutuksilta.

Lapin työ- ja elinkeinotoimiston johtajan Marja Perälän mukaan koulutus on tänä päivänä keskeinen edellytys ja valttikortti työelämään. Kuva: Antti Mikkola / Yle

– Uskon että Lapin pelastus on siinä, ettei meillä ole suurta teollisuutta muualla kuin Meri-Lapissa vaan tosi paljon pieniä yrityksiä. Kaikki elinkeinoelämästä otetut barometrit osoittavat, että meillä elinkeinoelämässä menee tällä hetkellä varsin hyvin ja olemme luottavaisin mielin. Esimerkiksi matkailussa meillä on varsin myönteiset tuulet.

Lapissa eniten työttömiä on nuorissa, joilta puuttuu vielä kokonaan ammatillinen koulutus. He ovat ylioppilastutkinnon jälkeen välivuoden pitäneitä, mutta myös peruskoulun jälkeen työttömäksi jääneitä. Miesten työttömyys on yleisempää kuin naisten. Perälän mukaan koulutus on tänä päivänä keskeinen edellytys ja valttikortti työelämään.

Pitkittynyt työttömyys harvinaista

TE-toimisto tarjoaa nuorille tukea ja ohjausta työnhaussa. Saatavilla on lisäksi erilaisia nuoren uranvalintaa tukevia palveluja, erilaisia kokeilumahdollisuuksia, palkkatuettua työtä ja työvoimakoulutusta. Perälän mukaan nuoret osallistuvat tarjottaviin palveluihin aktiivisesti.

Lapissa yli puolet alle 25-vuotiaiden työttömyyksistä päättyy alle kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen. Heistä noin puolet työllistyy avoimille työmarkkinoille.

– Nuorten keskuudessa on varmasti paljon heitä, jotka tekevät satunnaista työtä, ottavat vastaan osa-aikaista työtä ja ovat työhön tarvittaessa kutsuttavia. Näen, että nuoret suhtautuvat työelämän muutostrendeihin huomattavasti myönteisemmin ja sitä kautta löytävät omia mahdollisuuksia työllistymiselle.

Nuorten pitkittynyt työttömyys on harvinaista Lapissa.

– Varmasti tässäkin on taustalla eri viranomaisten yhteinen tahtotila ja ponnistelu sen eteen, että nuorten erilaisiin palvelutarpeisiin löydetään sopivia ratkaisuja.

"Pätkätyöt on ihan jees"

Rovaniemelle muuttanut Paula Gotzev osallistui TE-toimiston järjestämään tapahtumaan, jossa oli työnantajia kertomassa työmahdollisuuksista ja nuorten ohjaamo. Gotzev sai ohjaamolta apua työ- ja koulutusvaihtoehtojen katsomisessa. He lähtivät kiertelemään ja kyselemään työpaikkamahdollisuuksia. Gotzev sai töitä paikallisesta lemmikkieläinkaupasta Lemmikin Valinnasta.

Paula Gotzev sai töitä lemmikkieläinkauppa Lemmikin Valinnasta. Kuva: Antti Mikkola / Yle

– Lähdin sillä asenteella, että mitä tahansa, kunhan on töitä. Tietenkin mieluusti sitä, mitä osaa ja mikä tuntuu omimmalta.

Gotzev on työskennellyt pari kuukautta. Sopimuksessa ei ole määritelty tunteja, mutta töitä on riittänyt melkein joka päivälle. Homma on tuttua, sillä hänellä on aiempaa kokemusta eläinkaupassa työskentelystä.

Gotzev kannattaa pätkätöitä mielummin kuin työttömyyttä.

– Pätkätyöt on ihan jees. Sieltä saa paljon erilaista kokemusta, tapaa uusia ihmisiä ja tulee erilaisia haasteita. Ei siinä ainakaan kyllästy kun tulee aina eri jutut ja paikat ja uudet ihmiset. Se on ihan mielenkiintoista.

Lisätty 13.9. Perälän sitaattiin, että Lapissa suurteollisuutta ei ole muualla kuin Meri-Lapissa.