Lue tästä asiantuntijoiden analyysit ja arviot – Mitä jos Ruotsi livahtaa Natoon?

Tukholmassa julkaistiin tänään perjantaina puolustus- ja turvallisuuspoliittinen raportti. Kokosimme asiantuntijoiden analyysit ja arviot Ruotsin Nato-raportista.

Ulkomaat
Ruotsin erikoisjoukot harjoituksissa Gotlannissa marraskuussa 2015. Raskaasti aseistautuneita sotilaita havumetsässä.
Ruotsin erikoisjoukot harjoituksissa Gotlannissa marraskuussa 2015.Jimmy Croona / Försvarsmakten

Ruotsi sai puolustus- ja turvallisuuspoliittisen raporttinsa valmiiksi kolme kuukautta Suomen jälkeen. Miten naapurusten selonteot eroavat toisistaan, sitä arvioi Ylen Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Hannele Muilu.

Jutussa pohdiskellaan erityisesti kummankin maan mahdollista Nato-jäsenyyttä. Mitä hyötyä jäsenyydestä koituisi? Anomukset yhdessä vai erikseen? Ja mikä olisi Venäjän reaktio Natoon pyrkimiseen?

Ruotsi enemmän vaarassa kuin Suomi?

Ruotsin Nato-selvitystä arvioi myös Ylen Baltian-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki.

Hän kirjoittaa, että Ruotsi saattaisi tempautua mahdolliseen Itämeren konfliktiin herkemmin kuin Suomi. Sekä Ruotsissa että Baltiassa ajatellaan yleisesti, että lisävarustelu toisi lisää turvaa, Näkki arvioi.

Jääkö Suomi yksin?

Ruotsin turvallisuusraporttia analysoi myös Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak. Hänen mukaansa raportti kertoo siitä, että Ruotsi voi liittyä Natoon ilman Suomeakin, jos sen tarpeelliseksi katsoo.

"Yhtä mieltä Venäjästä"

Ruotsi ei tavoittele puolustusliittoa Suomen kanssa – tämä tulee ilmi Ruotsin puolustusraportista, arvioi puolestaan Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Hän huomauttaa, että Ruotsi ja Suomi ovat samaa mieltä Venäjästä. Venäjä on kyvykäs ja ketterä toimija sotilaallisesti – ja sen vuoksi arvaamaton, tulkitsee Tiilikainen maiden arviota Venäjästä.

"Ruotsin linja ei muutu"

Ruotsin hallitus on rauhoitellut Nato-jäsenyyden kannattajien intoa. Ruotsin turvallisuuspoliittinen linja ei muutu, vakuuttaa Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström.

Natosta ja Nato-raportista käytiin Ruotsissa paljon keskustelua jo ennakkoon, kertoo kirjeenvaihtaja Hannele Muilu. Nato-myönteisyys on muuten vähentynyt Ruotsissa 33 prosenttiin – mutta mielipiteidenvaihto velloo vilkkaana.