Lemmenjoen vesi sameutunutta – ei ole enää ympäristöluvanmukaista toimintaa

Lemmenjoen sumentunut vesi tulee selvästi yhdestä paikasta, jossa kaivetaan koneellisesti kultaa, sanoo Lapin ELY-keskus. He näkevät, että toiminta ei ole enää ympäristöluvanmukaista.

kaivokset
Ruivečázi ja ráinnasčázi rádji oidno Leammis.
Sameutuneen ja puhtaan veden raja on nähtävissä.Inger-Elle Suoninen / Yle
Ruivečázi ja ráinnasčázi rádji oidno Leammis.
Ruivečázi ja ráinnasčázi rádji oidno Leammis.
Sameutuneen ja puhtaan veden raja on nähtävissä.Inger-Elle Suoninen / Yle

Lapin ELY-keskuksen ympäristöinsinööri Tarmo Oikarinen on keskiviikkona käynyt Lemmenjoen kansallispuistossa tutkimassa Lemmenjoen sumeutuneen veden tilannetta. Viime aikoina Lemmenjoen alueen asukkaita on puhututtanut sameutunut vesi, joka on joen yläjuoksulla.

Oikarinen kertoo Yle Sápmille, että alkuviikolla sameutunut vesi on tullut selvästi yhdestä paikasta, missä kaivetaan koneellisesti kultaa. Sen lisäksi myös tulva aiheuttaa humusta, kun vertaa normaaliin kesään.

EJB-guovddáža birasinsineavra Tarmo Oikarinen.
Lapin ELY-keskuksen ympäristöinsinööri Tarmo Oikarinen.Priváhta.

Kullankaivajan metodi ei ole ollut riittävä

– Kullankaivaja, joka toimii tällä alueella, josta sameutunut vesi tulee, imeyttää kyllä vettä maaperään, mutta tämä hänellä käytössään oleva menetelmä ei riitä siihen, että samentuma saataisiin pois, kun on ollut niin sateinen kesä, Oikarinen kertoo.

ELY-keskus valvoo lain puitteissa ympäristöluvallisia toimijoita ja, jos he havaitsevat, ettei näitä ympäristölupaehtoja, niin siihen toimintaan he puuttuvat ja antavat kehotuksia tilanteen parantamiseksi.

ELY-keskus ei ole vielä lähettänyt virallista kehoitusta, koska heillä on asiasta kokous, mutta Oikarinen on ilmoittanut käynnin yhteydessä kullankaivajalle, että heidän näkemyksen mukaan toiminta ei ole enään ympäristöluvanmukaista toimintaa ja, että sumentuma tulee saada pois. Asia on kuitenkin vielä kesken.

Lupamääräyksissä tulkinnanvaraa

ELY-keskus kehottaa toimijaa lopettamaan kaivaukset niin kauaksi aikaa, kun vesi on sumeaa. Lupamääräyksissä on kuitenkin tulkinnanvaraa.

– Tässä on sellaista pientä tulkinnanvaraa näissä lupa määräyksissä ja tämäkin kyseinen toiminnanharjoittaja vetosi, että hänellä ei ole kiellettyä tämmöinen sameutuneen veden johtaminen mutta tästä oli pientä erimielisyyttä mutta meidän näkemyksen mukaan se on selkeästi sen määräistä että tähän pitää puuttua, kertoo Oikarinen.

Yle Sápmi ei ole tavoittanut toiminnanharjoittajaa, jonka paikalta sumentunut vesi valuu Lemmenjokeen.