Supikoiria pesii jo napapiirin pohjoispuolella – havaintoja Kieringistä ja Vuotsosta saakka

GPS-pantaa kantavasta Judas-supikoirasta luvataan sadan euron arvoinen lahjakortti.

supikoira
Supikoira loukussa.
Pannoitettu Judas-supikoira halutaan pyytää loukkuun. ArkistokuvaVesa-Matti Ruuska / Yle

Supikoirakanta levittäytyy yhä pohjoisemmaksi Suomessa. Suomen riistakeskuksen mukaan viime kevään ja kesän aikana supikoirahavaintoja on tehty viime vuotta enemmän ja napapiirin pohjoispuolelta on löydetty jo useita pentueita.

Riistakeskuksen mukaan Lapissa on tehty supikoirien pentuehavaintoja esimerkiksi Unarin Luusuasta ja Sodankylän Kieringistä. Vuotson eteläpuolella on nähty auton alle jäänyt supikora.

Supikoiraa on tehopyydetty Lapissa kuusi vuotta. Tällä halutaan estää vieraslajin leviäminen Suomessa. Riistakeskuksen mukaan supikanta onkin saatu pienenemään, mutta samaan aikaan laji on hiipinyt kohti pohjoista.

Riistakeskus haastaa kaikki Lapissa liikkuvat metsästäjät supikoiran tehopyyntiin ja se lupaa sadan euron lahjakortin gps-pannalla varustetun Judas-supikoiran pyytämisestä loukulla. Lisäksi muutoin kuolleen gps-supikoiran palautetusta pannasta saa viidenkymmenen 50 euron lahjakortin.

Maastossa on seurannassa 10‒15 supikoiraa. Pantasupikoiria on ympäri Etelä- ja Keski-Lappia, ja niitä voi riistakeskuksen mukaan kohdata missä tahansa.