Teija Tiilikainen: Ruotsi torjuu sopimuksen sotilaallisesta yhteistyöstä

Ulkopoliittisen instituutin johtajan mielestä Suomi ja Ruotsi ovat tulleet hyvin samanlaisiin johtopäätöksiin Venäjällä tapahtuneesta sotilaallisesta muutoksesta.

Ulkomaat
Teija Tiilikainen
Teija TiilikainenYle

Ruotsin Nato-selvityksestä ilmenee, että Ruotsi suhtautuu yhä nihkeämmin ajatukseen, että Suomi ja Ruotsi solmisivat sopimuksen keskinäisestä puolustusyhteistyöstä, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

– Aiempaa selvemmin Ruotsista sanotaan, ettei Ruotsi - Suomi –yhteistyö voi johtaa mihinkään sopimusjärjestelyihin, eli syvennetään toki [yhteistyötä] ja poliittisesti nähdään mahdolliseksi, mutta reunaehdot asetetaan sille, [...] mihin asti voidaan mennä, Tiilikainen sanoi Ylen haastattelussa.

Tiilikaisen mielestä Ruotsin selvityksen tärkein anti Suomelle on se, että nyt voidaan hahmottaa tarkasti ruotsalaista ajattelua turvallisuusasioissa. Selvitys on perusteellinen ja siinä on myös hyödyllistä turvallisuus- ja puolustuspoliittisten välineiden vertailua.

Tiilikainen kiinnittää erityisesti huomiota siihen, kuinka samanlaiset näkemykset Suomella ja Ruotsilla on Venäjästä.

Suomessa on hiljattain tehty sekä Nato-selvitys, että turvallisuuspoliittinen selonteko. Ruotsin Nato-selvityksessä käytetään jopa samoja termejä Venäjästä, Tiilikainen kertoo.

– Myös ruotsalaiset ovat tulleet siihen tulokseen, että Venäjä on sekä ketterä että kyvykäs sotilaallinen toimija. Muutos vuoden 2008 Georgian sodan jälkeen on ilmeinen. Sekä [Venäjän] kyky että halu toimia on tullut todistetuksi, sekä myös arvaamattomuus, Ulkopoliittisen instituutin johtaja analysoi.