Alkavan viikon pääaiheet: Kuka saa ja keneltä otetaan? Budjettiesitys julkaistaan ja EU-johtajat puivat unionin jatkoa

Syksyn ylioppilaskirjoitukset sekä SM-liigan ja Mestiksen runkosarjat käynnistyvät alkavalla viikolla. Maailmalla seurataan muun muassa Syyrian tilannetta, sillä tulitauon pitäisi alkaa maanantai-iltana.

Kotimaa
Ylioppilaskirjoitukset.
Tommi Parkkinen / Yle

Maanantaina käynnistyvät syksyn ylioppilaskirjoitukset vieraiden kielten pitkän oppimäärän kuullunymmärtämiskokeella. Tänä syksynä kirjoituksissa ovat mukana myös ensimmäiset sähköiset ylioppilaskokeet.

Yhdysvaltain ja Venäjän välittämän Syyrian tulitauon pitäisi alkaa maanantaina auringon laskiessa. Tulitauko mahdollistaisi humanitaariset kuljetukset saarrettujen alueiden asukkaille.

Torstaina vuoden 2017 budjetin suunnittelu ottaa harppauksen eteenpäin, kun hallitus käsittelee talousarvioesitystä raha-asiainvaliokunnassa ja valtioneuvoston yleisistunnossa. Samana päivänä julkaistaan myös taloudellinen katsaus ja kuntatalousohjelma.

Suomen suurin elokuvafestivaali Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa alkaa niin ikään torstaina.

Perjantaina EU:n valtionpäät kokoontuvat Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan pohtimaan, miten unioni jatkaa eloaan Britannian EU-eron tunnelmissa. Jo ennen kokousta EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker yrittää nostattaa EU-henkeä vuosittaisessa unionin tilaa käsittelevässä puheessaan EU-parlamentissa keskiviikkona.

Sunnuntaina Venäjällä pidetään parlamenttivaalit. Presidentti Vladimir Putinia tukevan Yhtenäinen Venäjä -valtapuolueen johtoasema duumassa ei ole uhattuna, mutta vaalien sujuva hoito on sisäpoliittisesti tärkeää kiristyvissä talousoloissa. Edelliset duuman vaalit 2011 johtivat laajamittaisiin mielenosoituksiin vaalivilpin takia.

Alkavalla viikolla pelataan lisäksi sekä jääkiekon SM-liigan että Mestiksen runkosarjan ensimmäiset pelit. SM-liiga starttaa perjantaina 16.9. ja Mestis keskiviikkona 14.9. Jääkiekon maailmancup puolestaan pelataan Torontossa 17.9.–1.10.