1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Äiti äimistyi: Luottamustoimen kokouspalkkiot pudottavat äitiysrahaa

Äitiyslomalla ollut nainen hämmästelee Kelan ja vakuutusoikeuden linjausta. Kunnalliset luottamustehtävät tulkitaan ansiotyöksi, ja nainen sai kokouspäiviltä vain vähimmäismääräisen äitiys- ja vanhempainrahan.

Indeksimuutosten vaikutus on ollut tuntuvin esimerkiksi lapsilisien ja kotihoidontuen kohdalla. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Ansiosidonnaista äitiys- ja vanhempainrahaa koskeva lainsäädäntö ja sen tulkinta aiheuttavat päänvaivaa niin lapsiperheille kuin etuuksista päättäville virkamiehillekin tämän tästä.

Vakuutusoikeus vahvisti ennakkopäätöksellään elokuussa, että kunnallisia luottamustoimia pidetään ansiotyönä. Kokouspäiviltä vanhemmille maksetaan äitiys- ja vanhempainrahana vain vähimmäiskorvausta eli 23,90 euroa.

Juristiäiti yhä ymmällään

Salossa asuva perheenäiti sai kaksi vuotta sitten Kelalta kylmän kirjeen. Naiselle maksettua ansiosidonnaista äitiyspäivärahaa haluttiin ”korjata” eli rukata alaspäin.

Hänen kunnanvaltuuston ja opetuslautakunnan kokouspäiviltään maksetut äitiyrahat pudotettiin minimimääräisiksi.

Nainen riitautti Kelan laintulkinnan ja vei jutun sosiaaliturvan muutoksenhakulautakuntaan ja sieltä edelleen vakuutusoikeuteen.

Vakuutusoikeuden päätös, josta ei saa valittaa: Luottamustoimielinten kokouksissa käyminen tulkitaan äitiys- ja vanhempainrahamaksatuksissa ansiotyöksi. Kokouspalkkioiden suuruudella ei ole merkitystä.

– Olen juristi, enkä vieläkään ymmärrä sairausvakuutuslakia saati sen tulkintoja, nainen sanoo.

– Perustuslaissa turvattua oikeuttani osallistua poliittiseen päätöksentekoon on loukattu.

– Sekään ei tunnu hetkauttavan ketään, että kuntalain mukaan kunnallisista luottamustehtävistä saa kieltäytyä vain erittäin painavista syistä. Onko äitiysrahan putoaminen riittävän painava syy?

Äitiysrahaa leikataan muita ansiosidonnaisia hanakammin

Äitiys- ja vanhempainraha-asioihin erikoistunut Kelan lakimies Eva Ojala huokaisee syvään, kun kyselen häneltä vakuutusoikeuden omaperäiseltä kuulostavan laintulkinnan taustoja.

Erilaisten ansiosidonnaisten etuuksien laskemistavoissa on suuria eroja. Lakien yhteensovittaminen on joskus hyvinkin tuskallista.

– Äitiys- ja vanhempainrahan osalta luottamustoimen hoitaminen pienentää päivärahan määrän vähimmäismääräiseksi. Kela on tulkinnut lakia niin, että luottamustoimen hoitaminen on ansiotyöhön rinnastettavaa, ja nyt vakuutusoikeus on vahvistanut sen, Ojala sanoo.

– Sairauspäivärahan osalta taas luottamustehtävän hoitaminen ei vaikuta päivärahan maksamiseen – ellei se luottamustehtävissä työskentely ole sitten jo niin laajaa, että voidaan kysyä, onko henkilö lainkaan työkyvytön.

– Ansiosidonnaisiin työttömyyspäivärahoihinkaan kunnalliset kokouspalkkiot eivät pääsääntöisesti vaikuta.

Äiti: Lakia on muutettava

Kelan – ja nyt myös vakuutusoikeuden – laintulkinnan vääräksi kokeva äiti haluaa pikaista muutosta sairausvakuutuslakiin.

– Myös pienen lapsen äidillä on oltava oikeus osallistua politiikkaan. Olen hyvin huolissani niiden nuorten äitien puolesta, jotka ovat ajatelleet osallistuvansa kuntavaaleihin.

– Ei ole mitään järkeä osallistua valtuuston kokoukseen äitiysloman aikana. Kokouspalkkiot ja peruspäiväraha eivät läheskään aina yllä ansiosidonnaisen äitiysrahan tasolle.

Kelan lakimies Eva Ojala ymmärtää tilanteen, mutta laki on laki.

– Jos nykytilannetta halutaan muuttaa, lakia on muutettava