Venäjän ja USA:n neuvotteluissa tulos: Syyriaan viikon tulitauko

Ulkoministeri Kerry ja Lavrov sopivat myös, että islamistiset ryhmät otetaan yhteiseksi ilmaiskujen kohteeksi, jos tulitauko osoittautuu tomivaksi.

Ulkomaat
Turvallisuusneuvosto hyväksyi Syyrian rauhanprosessia koskevan päätöslauselman 18. joulukuuta 2015.
Venäjän ja Yhdysvaltain ulkoministerit Sergei Lavrov ja John Kerry.Andrew Gombert / EPA

Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit John Kerry ja Sergei Lavrov ovat saaneet neuvoteltua Syyriaan viikon mittaisen tulitauon.

Sopimus koskee Venäjän tukemia Syyrian hallituksen joukkoja ja niitä vastustavaa oppositiota, jota Yhdysvallat tukee. Tauon on määrä alkaa maanantaina.

Jos tulitauko osoittautuu pitäväksi, Yhdysvallat ja Venäjä alkavat suunnitella yhteisiä ilmaiskuja Isisiä ja muita islamistiryhmiä vastaan.

Genevessä käydyissä neuvotteluissa sovittiin myös, että humanitaarisen avun kulkua Syyrian siviileille parannetaan. Syyrian armeijan kerrotaan suostuneen hellittämään kuristusotetta Aleppon pahoin kärsineen kaupungin alueista, jotka ovat kapinallisten hallussa.

Suurin osa sisällöstä salaista

Lavrovin mukaan Venäjän ja Yhdysvaltain välillä on vielä myös epäluottamusta, mutta ne kykenivät silti sopimaan helmikuussa solmitun mutta epäonnistuneen tulitauon elvyttämisestä.

– Yhdysvallat venyi neuvotteluissa, koska uskomme, että Venäjä kykenee painostamaan presidentti Bashar al-Assadin hallitusta tulemaan rauhanpöytään, Kerry sanoi.

Sopimuspuolet päättivät, että suuri osa monipolvisen sopimuksen sisällöstä pidetään salaisena. Lavrovin mukaan siihen on syytä, koska sopimuksella on paljon halukkaita sabotoijia.

Ei ratkaisu, mutta mahdollisuus

Kumpikaan osapuoli ei julistanut 13-tuntisten neuvottelujen päätteeksi syntynyttä sopimusta ratkaisuksi, mutta Kerry kuvasi sitä käännekohdan mahdollisuudeksi verisessä sodassa. Se on kestänyt yli viisi vuotta ja vaatinut yli 400 000 ihmisen hengen.

YK:n Syyrian-rauhanlähettiläs Staffan de Mistura pitää mahdollisuutta hyvänä ja aikoo keskustella YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin kanssa uusien poliittisten neuvottelujen aloittamisesta.

Lähteet: Reuters, AFp, Ap, Tass