Ahkera Helka kiertää innolla töissä kotiseutunsa talkoissa – kunnostaa nyt rapistunutta kartanoaluetta

Ankkapurhan kulttuuripuisto Kouvolan Anjalankoskella on kaupungin kauneimpia nähtävyyksiä. Lauantaina Ankkapurhassa pidettiin syystalkoot osana Euroopan kulttuuriympäristöpäivää. Kulttuuriympäristön kunnossapito näyttää kiinnostavan erityisesti naisia.

Kotimaa
Helka Kaivola Ankkapurhassa
Helka Kaivola Ankkapurhassa talkoissa.Ville Pisto / Yle

KOUVOLA Aamulla kymmeneltä Ankkapurhan puistossa odottavat kottikärryt, haravat ja erikokoiset lapiot valmiina talkoolaisia varten. Helka Kaivola on käynyt aiemminkin auttamassa Ankkapurhassa.

– Lehdestä huomasin, että on kutsu ja kun tämä on lähellä niin ajattelin, että lähdenpä tänne. Täällä tarvitaan varmasti aina apua.

Kaivola on käynyt talkoissa myös Elimäellä Mustila Arboretumissa aina, kun kutsu on käynyt.

– Kävin jopa Korialla, kun oli kutsuttu kirkon aidan maalaustalkoisiin.

Helka Kaivolan mielestä vapaaehtoistyössä saa tekemisen kautta onnistumisen iloa, tutustuu uusiin ihmisiin ja voi samalla löytää uusia ideoita. Osa ihmisistä epäröi silti talkoisiin lähtemistä.

– Kun jokaisella on paljon töitä, niin ei malttaisi käyttää sitä aikaa. Sitten kun ihmiset tulevat tänne, niin ne aina sanovat, että kiva kun tulin.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivä

Ankkapurhan kulttuuripuistossa Anjalan museokartanon jokimaisemissa järjestettiin lauantaina syystalkoot osana Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä.

Kun jokaisella on paljon töitä, niin ei malttaisi käyttää sitä aikaa. Sitten kun ihmiset tulevat tänne, niin ne aina sanovat, että kiva kun tulin.

Helka Kaivola

Yli 50 maassa järjestettävän kulttuuriympäristöpäivän teemana oli tänä vuonna Porukan paikat, yhteiset ympäristöt.

– Haluamme tuoda esille tätä hienoa aluetta ja juhlistaa sitä niin, että tietoisuus Ankkapurhan kulttuuripuistosta leviäsi muuallekin, sanoo Kirsi Sali Nuorisokeskus Anjalasta.

Nuorisokeskus Anjalan järjestämät syystalkoot eivät olleet ensimmäiset kulttuuripuistossa.

– Ihan selvästi vanhemmat rouvat haluavat hoitaa kulttuuriympäristöä. Tämä on kolmas talkookausi, sanoo Sali.

Verikurjenpolvia ja keltapäivänliljoja

Aiemmin Anjalankoskella Kouvolassa sijaitseva Anjalan kartano ympäristöineen ehti hieman rapistua. Talkoolaisen mieltä lämmittää käänne parempaan.

Anjalan kartano
Anjalan kartanossa solmittiin muun muassa Venäjän ja Ruotsin sodan lopettamista vaatinut Anjalan liittokirja vuonna 1788.Nuorisokeskus Anjala

– Nyt täällä käy mieluummin, kun paikat ovat paremmassa kunnossa. Minusta kunnossapito talkoilla on erittäin tärkeää, koska nämä ovat autenttisia historiallisia tapahtumapaikkoja, sanoo Helka Kaivola.

Lauantain aikana Ankkapurhan kulttuuripuistossa on tarkoistus rakentaa valmiiksi perennapenkki ja kitkeä niitty rikkaruohoista.

– Penkkiin tulee verikurjenpolvia, tuoksukurjenpolvia, keltapäivänliljoja, rungollista musta- ja punaherukkaa. Ajatuksena on, että kaikki kasvit ovat syötäviä, sanoo Kirsi Sali.

Järjestäjä odottaa paikalle pariakymmentä talkoolaista. Akkapurhan syystalkoot pidetään lauantaina 10–14.