1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Neulanreiän läpi maailma näyttää erilaiselta – Valokuvaaja palaa lähtöruutuun

Ikivanha valokuvausmenetelmä, neulanreikäkuvaus kiinnostaa jälleen valokuvauksen harrastajia. Neulanreikäkuvauskurssit pursuavat osallistujia. Jyväskylän Kankaalla neulanreikä- ja digikuvaajat työskentelevät rinta rinnan.

Rune Snellman opettaa neulanreikäkuvauksen saloja. Kuva: Yle / Tenho Tornberg

Jyväskylän Kankaan entinen paperitehdas on otollinen paikka valokuvauksen harrastajille. Alueen muuttumista vanhasta teollisuusalueesta moderniksi viiden tuhannen ihmisen asuinalueeksi tallennetaan myös ahkerasti. Nyt siellä ovat asialla neulanreikäkamera-kuvaajat sekä digikuvaajat.

Valokuvataiteilija Rune Snellmanin Kankaan tehdasalueella vetämään neulanreikäkuvaus-työpajaan osallistuu kymmenkunta valokuvauksen harrastajaa.  Enemmän kuin digikuvaus-työpajaan.

– Ihmiset ovat vähän niin kuin kyllästyneet digitaalitekniikkaan ja meikein kaikessa taiteessa näkee tänä päivänä, että käsin tekeminen on lisääntynyt valtavasti.

Snellman opettaa neulanreikäkuvausta kansalaisopistossa ja kurssit ovat yleensä aika täynnä.

– Ehkä se on vähän semmoinen filosofinen näkemys, mikä siinä kiehtoo. Itse puhun siinä ajan taittamisesta,  sanoo Snellman.

Vanhalle kuvaajalle neulanreiän läpi maailma näyttää vähän erilaiselta.

- Voisi sanoa kyllä niin. Siinä on ääretön terävyysalue. Se ottaa siitä lähtien kun se rupeaa piirtämään, tiivistää Snellman neulansilmäkuvauksen saloja.

Snellman valmistelee parhaillaan  Kaksi kaupunkia- valokuvanäyttelyä neulanreikä- tekniikalla otetuista kuvista. Kuvat on otettu Jyväskylässä ja Kokkolassa.

Näyttelyt avataan molemmissa kaupungeissa kevättalvella 2018.

Kankaalla kuvataan paljon

Kankaan alue on otollinen kuvauskohde myös digikuvaajille. Valokuvaaja Esko Varesvuo sanoo, että tehtaan sisätiloissa on hyvä käyttää luonnonvaloa  ja silloin kunnollinen jalusta on kuvaajan paras kaveri.

- Luovan valokuvauksen keskuksellla on Kangas - projekti myös, missä on tallennettu tätä Kankaan muutosta, tietää Varasvuo.

Kulttuurituottaja  Vilja Ruokolainen sanoo, että Kankaan alueelta löytyy valokuvaajille tehdasromantiikkaa roppakaupalla. Nuoriso on käynyt kuvaamassa kännykkäkameroilla  paljon seinämaalauksia ja graffiteja.

- Kun kiinteistö siirtyi Jyväskylän kaupungin omistukseen niin täällä on kuvattu sitä muutosta, kun vanhaa paperitehdasta alettiin purkamaan ja samaan aikaan rakennetaan uusia moderneja kerrotaloja viereen.