Räjähdysmäinen tulipalo tehtaassa Bangladeshissa

Bangladeshin tehtaiden turvallisuutta on parannettu sen jälkeen, kun suuronnettomuus havahdutti länsimaat näkemään valmisvaateteollisuuden työolot. Turmat ovat silti yhä yleisiä.

Ulkomaat
Itkevät naiset kantavat tehtaan romahduksessa kuolleiden kuvia.
Omaiset osoittivat viime huhtikuussa mieltään Rana Plazan suuronnettomuudessa kuolleiden muistoksi ja korvausten saamiseksi. Abir Abdullah / EPA

Ainakin 23 ihmistä on kuollut ja kymmeniä loukkaantunut pakkausmateriaaleja valmistavan tehtaan räjähdysmäisessä tulipalossa. Monilla on hyvin vakavia palovammoja.

Tongissa lähellä pääkaupunkia Dhakaa sijaitsevan nelikerroksisen tehtaan tulipalo sai alkunsa boilerin räjähdyksestä, kun aamuvuorolaiset olivat juuri aloittaneet työnsä.

Tehtaassa oli palon syttyessä noin sata ihmistä. Osan pelätään olevan edelleen loukussa rakennuksessa.

Tehdas on valmistanut muovikääreitä vaatteille sekä perunalastujen tapaisille elintarvikkeille. Poliisi epäilee, että kellariin oli varastoitu myös kemikaaleja, jotka vauhdittivat palon leviämistä.

Parannuksia suurtuhon jälkeen

Bangladesh saa valmisvaateteollisuudesta 80 prosenttia vientituloistaan. Vain Kiina vie enemmän valmisvaatteita. Tehtaissa työskentelee neljä miljoonaa ihmistä. 80 prosenttia on naisia.

Tehtaiden palo- ja muu työturvallisuus on yhä monin paikoin heikkoa, vaikka sitä on parannettu vuoden 2013 suuronnettomuuden jälkeen. Tuolloin 1 136 ihmistä kuoli ja noin 2 500 loukkaantui Rana Plazan tekstiilitehtaan romahduksessa.

Se sai läntiset tilaajat kiinnittämään huomiota oloihin, joissa monien Suomessakin tuttujen kauppaketjujen myymät vaatteet valmistetaan. Kaksi tuhatta tehdasta on tarkastettu, ja useita on suljettu vakavien turvallisuuspuutteiden vuoksi.

Kotimarkkinoille tuotteitaan valmistavissa tehtaissa turvallisuutta ei kuitenkaan ole parannettu vastaavasti, eikä turvallisuustarkastuksia juuri tehdä. Työtilat ovat usein hyvin ahtaat, ja palo-ovet on tapana tukkia tai lukita sillä perusteella, että ne olisivat kulkutie varkaille. Myös kemikaalien huolimaton säilöminen on tavallista.

Lähteet: Reuters, AFP