1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Nordean konsernijohtaja: Olisin huolissani, jos pelkän kikyn arvellaan riittävän

Pankkikonserni ennusti Suomelle prosentin talouskasvua täksi vuodeksi.

Casper von Koskull Kuva: Yle

Pankkikonserni Nordean johtajan Casper von Koskullin mukaan kilpailykykysopimus ei riitä pitkälle hoitamaan Suomen huonoa taloustilannetta. Hänen mukaansa sopimus oli hyvä ensimmäinen askel.

– On hyvä, että sopimus saatiin aikaiseksi. Jos uskotaan, että nykyinen sopimus riittää, niin olisin erittäin huolissani, von Koskull sanoi TV1:n Ykkösaamussa.

Konsernipomo Von Koskullin mukaan kilpailukykysopimuksen kaltaiset väännöt on tehty Ruotsissa vuosia sitten ja muun muassa tästä syystä Ruotsin kilpailukyky on parempi kuin Suomen. Kikyn jälkeen suomalaisilla päättäjillä pitäisi olla selvä tavoite.

– Olisi tärkeää saada ihmiset töihin. Ei pelkästään sen takia, että talous saadaan nousuun, vaan se on ihmisarvo ja sosiaalinen tarve. Työllistymiseen pitäisi käyttää kaikkia mahdollisia keinoja.

Ruotsissa on Suomea korkeampi työllisyysaste. Von Koskull sanoo, että se johtuu yrittäjyydestä, joka on paremmalla pohjalla Ruotsissa.

– Työreformit on tehty aiemmin Ruotsissa, joista vasta nyt puhutaan Suomessa. Pitää muistaa, että Ruotsissa työvoiman määrä kasvaa ja väestörakenne on erilainen. Maahanmuutto vaikuttaa myös työllisyyteen.