Satoja tunteja ja tuhansia suomuja: mies joka piirsi Suomen kaikki kalalajit

Kala-asiantuntija, kalataiteilija Sakke Yrjölä kalasti lähes kaikki Suomen kalalajit, ennen kuin piirsi ne ihmisten iloksi. Yrjölä vieraili viikonloppuna Kuopiossa järjestetyssä Kalaryssäys-tapahtumassa.

Kotimaa
Sakke Yrjölä
Pekka Niiranen / Yle

Vuoden 2016 kalamieheksi valittu Sakke Yrjölä ei ole tehnyt asioita helpoimmalla tavalla. Yrjölä halusi piirtää kaikki Suomen 71 kalalajia, mutta ennen kuin hän pystyi sen tekemään, hän halusi kalastaa ne itse. Aivan kaikkien lajien kohdalla suunnitelma ei toteutunut, sillä esimerkiksi harvinaisimpien kalojen osalta Yrjölän oli turvauduttava yliopistojen apuun.

Kokonaisuudessaan piirrosurakka kuitenkin onnistui – tosin aikaa siihen meni peräti kaksi ja puoli vuotta.

– Taustalla on jonkinlainen mielenhäiriö ja rakkaus sekä piirtämiseen että kaloihin, Yrjölä virnistää.

Tuhansia suomuja

Yrjölän piirtämiä kaloja oli esillä viikonloppuna Kuopiossa järjestetyssä Kalaryssäys-tapahtumassa. Yhdessä kalataulussa on kiiltäväkylkinen harjus, jossa suomuja on jo päällisin puolin runsaasti. Taiteilija tietää paremmin: harjuksen kyljessä on runsaat 2000 suomua.

Se ei ole kuitenkaan mikään ennätys, sillä jollakin pienisuomuisemmalla kalalla voi olla kyljessään lähes 4000 suomua.

Yrjölä on uskollisesti piirtänyt ne kaikki ja sen lisäksi vielä värittänyt niitä eri väreillä, sillä lopputuloksen on näytettävä kolmiulotteiselta.

– Jokaista kalakuvaa on tehty 1–5 päivää, Yrjölä sanoo.

Kalat ovat koukuttavia

Yrjölä tunnustaa, että hänellä oli välillä hetkiä, jolloin piirtämisen mielekkyys oli koetuksella. Sellaiset hetket menivät kuitenkin nopeasti ohi, sillä kalapiirrosten tekeminen oli kaloista jo nuorena innostuneesta miehestä koukuttavaa.

– Sitten kun siihen pääsee vauhtiin, niin kyllä se vie mukanaan ja ajankulu unohtuu, hän myhäilee.

Yrjölän piirtämistä kaloista on tehty tauluja, joita voi nähdä esimerkiksi kauppojen kalatiskien seinillä ja ihmisten kodeissa. Kalataiteilijan kuvittamaa kahta kalakirjaa on niin ikään myyty jo tuhansia kappaleita.

"Roskakalaa ei ole olemassa"

Yrjölä on ottanut piirrosten ohella sydämenasiakseen puhua aliarvostettujen kalojen, kuten särkien ja lahnojen, puolesta.

– On surullista, miten meillä haaskataan hyvää kalaproteiinia. Ei ole olemassa roskakalaa, on vain aliarvostettuja kaloja.