"Viiden sekunnin sääntö" ei päde, lattialle pudonnut ruoka alkaa likaantua heti

Tuore tutkimus kumosi yleisen käsityksen bakteerien tarttumisvauhdista. Toinen asia on, onko bakteereista haittaa.

tiede
Irtokarkkeja kaupan hyllyssä.
Kokeessa pudotelluista asoista viinikumikarkit torjuivat bakteerit pisimpään.Jyrki Lyytikkä / Yle

Yhdysvaltalaisessa Rutgersin yliopistossa (siirryt toiseen palveluun) tehdyt kokeet ovat kumonneet vakiintuneen käsityksen siitä, että lattialle pudonnut ruokapala ei ehdi likaantua, jos sen nappaa pikapikaa ylös.

Tuo "viiden sekunnin sääntö" osoittautui kaupunkilegendaksi, kertoo professori Donald Schaffner. Hänen johtamissaan kokeissa selvisi, että bakteerit tarttuvat jopa jo ensisekunnilla.

– Tutkimuksen aihe saattaa vaikuttaa köykäiseltä, mutta päätimme tarttua siihen, koska viiden sekunnin sääntöä pidetään niin yleisesti totena, Schaffner perustelee.

Matto yllätti

Kokeissa pudoteltiin ruokaa teräs-, puu- ja keraamisille pinnoille sekä matolle. Testattavina olivat vesimeloni, leipä, voideltu leipä sekä viinikumimakeiset.

Niiden annettiin viivähtää koepinnoilla alle sekunnin, viisi sekuntia, puoli minuuttia tai viisi minuuttia. Mittaustuloksia kertyi yli 2 500.

Kokeiden ehkä yllättävin tulos oli, että matosta bakteerit tarttuivat selvästi hitaammin kuin keraamisesta tai teräksisestä pinnasta. Puupintojen tulokset vaihtelivat. Eniten bakteereja keräsi vesimeloni. Vähiten niitä kertyi makeisiin.

Kosteus ratkaisee

Havainnot veivät pontta siltä pessimistien hokemalta, että voileipä putoaa aina voipuoli alaspäin. Vaikka niin kävisikin, sillä ei ole bakteerien tarttumisen kannalta merkitystä: niitä kertyi samaan tahtiin niin voideltuun kuin paljaaseen leipään.

– Suurin vaikutus näyttää olevan sillä, kuinka kosteaa ruoka on. Bakteereilla ei ole jalkoja, ne liikkuvat kosteuden mukana, Schaffner selittää.

Tutkimus on julkaistu Applied and Environmental Microbiology (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Nopeus on yhä valttia

Vaikka viiden sekunnin sääntö näin tulikin kumotuksi, sen takia ei tarvitse muuttaa tapojaan, osoitti toinen tutkimus jo pari vuotta sitten.

Brittiläisessä Astonin yliopistossa (siirryt toiseen palveluun) tehdyssä kyselyssä 87 prosenttia ihmisistä sanoi syöneensä lattialle pudonnutta ruokaa. Useimmat viittasivat juuri viiden sekunnin sääntöön.

Kun se nyt havaittiin pätemättömäksi, eikö mahatautien pitäisi rehottaa Britanniassa? Brittitutkimuksen perusteella nopeus on edelleen valttia: vaikka bakteereja alkaisi tarttua ruokapalaan ensisekunnilla, niitä ei vielä toviin ole kylliksi aiheuttamaan sairauksia.