Kanadanhanhi on komea, mutta kiusallinen naapuri – "Lintujen jätökset ovat iso riesa"

Kanadanhanhet ovat olleet jopa riesa Savonlinnan keskustassa tänä vuonna. Muutamia lajin edustajia on oleillut keskustassa jo monia vuosia, mutta nyt niitä on ollut melkoisina parvina.

kanadanhanhi
 Kaupunkilaistunut kanadanhanhi ei paljon kuvaajaakaan säiky.
Kaupunkilaistunut kanadanhanhi ei paljon kuvaajaakaan säiky.Paavo Koponen. Yle

Kanadanhanhet ovat suosineet asuinpaikkana Savonlinnan ydinkeskustaa tänä vuonna. Lajia on esiintynyt seudulla jo pitkään, mutta esimerkiksi Olavinlinnan liepeillä ei ole usein nähty tämän kesän veroista parvea. Isot poikueet ovat liikkuneet yli nelikymmenpäisenä parvena.

– Lintujen jätökset ovat iso riesa. Uimarantoja ja puistoja on pitänyt siivota jatkuvasti esimerkiksi Riihisaaressa, Tallisaaressa ja Pikku-Kakkosen puistossa sekä Heikinpohjassa ja Everlahdessa. Eivätkä ne silti puhtaina pysy. Linnut ”miinoittavat” rannat jätöksillään erittäin tehokkaasti, tuskailee kaupunginpuutarhuri Raili Aurava.

Komea kanadanhanhi osaa olla myös äänekäs ja hyökkäävä.

Musta Pässi ja kandanhanhet.
Mustan Pässin uudet kaverit ovat kandanhanhia.

Riistalinnuksi tuotu

Kanadanhanhi on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Eurooppaan niitä tuotiin riistalinnuiksi jo 1600-luvun lopulla. Suomeen asti niitä tuli 1950-luvulla ja istutukset alkoivat 1960-luvulla. Koska laji ei näytä syrjäyttävän alkuperäislajeja ei sitä pidetä vahingollisena. Savonlinnan rannoilla, esimerkiksi Riihisaaren aurinkoisilla kallioilla, se kuitenkin näytti syrjäyttävän ihmistä. Eväsretki isojen lintujen sotkemalla nurmella ei huvita.

– Savonlinnan seudulle kanadanhanhet levittäytyivät 1980-luvun alusta alkaen. Isojakin parvia on tavattu pelloilta ja lahdelmista. Linnut pesivät yleensä luodoilla. Mutta eivät ne ole sen tyhmempiä kuin sorsatkaan, vaan tulevat kaupunkiin kun täällä niitä ei ammuta, kertoo Harri Okkonen Oriolus ry:stä.

– Kanadanhanhdet viipyvät loka- marraskuun vaihteeseen. Paikkauskolliset linnut todennäköisesti myös palaavat synnyinseudulleen keväällä. Pesivät parit tulevat katselemaan paikkoja jo maalis- huhtikuun vaihteen tienoilla. Tämän kesän poikaset tosin tuskin ovat sukukypsiä vielä ensi kesänä, Okkonen arvelee.