Trumpin ja Clintonin meemimittelö

Sosiaalisessa mediassa kiertävät meemit ovat nousseet isoon rooliin Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden kommentoinnissa.

USA:n presidentinvaali
Donald Trump ja Hillary Clinton.
EPA, Yle
USA:n presidentinvaalien historiallisuus ehdokkaiden mukaan

The Washington Post -lehti kirjoitti äskettäin, että tämänkertainen presidenttimittelö on tuottanut nettimeemejä enemmän kuin mikään vaali Yhdysvaltain historiassa.

Meemi on Internet-ilmiö, joka leviää laajalle ihmisten jakamana. Tyypillinen meemi on kuvan ja kekseliään tai yllättävän tekstin yhdistelmä.

Perinteisen keskustelun sivujuonne

Ehdokkailla on äärimmäisen suuri negatiivinen maine.

Benita Heiskanen

Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuslaitoksen John Morton Centerin johtaja Benita Heiskanen vahvistaa Washington Postin havainnon. Hän kertoo pohtineensa meemeillä pelailua eräänlaisena poliittisena osallistumisena, joka täydentää poliitikan koko kuvaa.

– Suurin osa meemittäjistä edustaa sitä nuorta ikäluokkaa, jota on vaikea aktivoida. He eivät ole olleet kiinnostuneita perinteisestä politiikasta, Occupy Wall Street -liikkeen kaltaiset ilmiöt ovat todennäköisesti lähempänä heitä.

Heiskasen mukaan on mielenkiintoista nähdä, miten vilkas meemitehtailu vaikuttaa nuorten äänestäjäkunnan aktiivisuuteen vaalien aikana, riittääkö nettiherjojen tekeminen vai innostaako nettiaktiivisuus osallistumaan muutenkin.

Yhteiskunnan kuumemittari

Meemit nostavat esille koko yhteiskunnan kuumia kysymyksiä ja kipukohtia tavalla, joka ei perinteisessä poliittisessa keskustelussa ole mahdollista.

Donald Trump ja vähemmistöt -meemi

Meemeillä voidaan kommentoida ehdokkaiden ominaisuuksia ja sanomisia vailla isompaa lähdekritiikkiä, hetken mielijohteesta.

– Tämänkertaisilla ehdokkailla on kannatuksen vastapainona äärimmäisen suuri negatiivinen maine, mikä on omiaan ruokkimaan meemejä. Nettimeemi on myös vaivaton tehdä, joten ajatuksensa saa julki saman tien.

Nettikirjoitusten ja meemien vastareaktiona on noussut esille huoli siitä, ymmärtävätkö ihmiset, mikä enää on todellista tietoa. Tätä on pidetty jopa uhkana sananvapaudelle.

Poikkeusehdokkaat

Tavallisestikin pidättelemätöntä nettikeskustelua on Heiskasen mukaan lietsonut ehdokkaiden poikkeuksellisen negatiivisen julkisuuden taakka ja heidän epämääräinen sijoittumisensa perinteiselle politiikan kartalle.

Hillary haluaa olla Yhdysvaltain Kekkonen

– Tavallisesti politiikassa on ollut tiettyjä tabuja, joita on kunnioitettu. Trump on rikkonut kaikki kirjoittamattomat säännöt. Clinton mielletään suvaitsevaisemmaksi ja moniarvoisempaa yhteiskuntaa kannattavaksi, mutta hänkin edustaa välillä kantoja, jotka ovat lähempänä George W. Bushin kaltaisten republikaanien arvoja.

Benita Heiskasen mukaan nähtäväksi jää, miten Trumpin ja Clintonin toiminta ja leirien välinen juopa vaikuttaa vaalien jälkeen. Kumpikin ehdokas on aiheuttanut hajaannusta myös omassa puolueessaan.