1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Joulumaa saastui zombie-viruksesta

Joulumaan porukka, pukki, muori ja tontut ovat saaneet zombie-viruksen ja muuttuneet eläviksi kuolleiksi. Tässä yksi taiteiden yön teemoista Rovaniemellä.

Zombie, elävä kuollut. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Tyhjä katse, verta vuotavia haavoja, mustelmia, örinää, kankeaa liikkumista, risaiset suttuiset vaatteet. Siinä muutama kohta mistä tunnistaa zombien.

Kun tuohon soppaan lisätään vielä jouluiset asut ja rekvisiitta, päästään Rovaniemen zombie-walkin tunnelmiin. Teemana lauantain zombiekävelyllä oli joulu.

Mutta mikä se tuommoinen zombie-homma on? Miksi se kiehtoo ihmisiä?

Zombius leviää

Ihminen on kautta vuosisatojen kehitellyt toinen toistaan kamalampia kauhukertomuksia. Dracula ja Frankenstein ovat vain pienen pieni esimerkki kauhutarinoiden kirjosta.

Kotoisissa puitteissa jo ennen radion tai television invaasiota, ihmiset kertoivat hämärissä pirteissä toisilleen tarinoita kummituksista, ihmissusista ja vaikkapa noidista ennen kuin painuivat tutisten nukkumaan.

Eikä tuota kauhuhakuisuutta ole vähääkään vähentänyt joukkoviestinnän massiivisen vyörynnän, digitaalisen vallankumouksen ja someksi nimetyn verkkohyökkäyksen aikakausi. Päinvastoin.

Kun aina pitää keksiä jotain entistä suurempaa, ihmeellisempää ja kamalampaa niin nyt muodissa ovat zombiet. Zombie-viruksen tartuttamat elävät kuolleet, jotka jahtaavat terveitä ihmisiä levittääkseen viruksen myös heihin

– Zombie-walkit ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti 2000-luvun alusta, jolloin niitä järjestettiin ensimmäisiä kertoja Yhdysvalloissa. Rovaniemellä tämä on nyt toinen kerta, kertoo zombie-walkia ideoinut Solja Niemelä.

Zombie ja sen vartija. Rovaniemen zombi-wallkilla kerättiin rahaa hyväntekeväisyyteen Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Kauhuterapiaa pelkojen hallintaan?

Zombie-walkille itsekin osallistunut Niemelä on psykiatrian ylilääkäri. Eli varmaankin paras mahdollinen ihminen arvioimaan miksi ihmiset haluavat näytellä tyhjyyteen tuijottavaa örisevää aivokuollutta.

Miksi kauhu on ihmiselle niin läheistä?

– Se on tapa suojata itseä tulevaisuudelta. pelottavien tunteiden käsittelyllä ihminen pystyy valmistautumaan kauheisiin tapahtumiin, Solja Niemelä sanoo.

– Ja jos ajatellaan tätä populaarikulttuurissa olevaa zombie-innostusta, niin kyllä näissä erilaisissa tv-sarjoissa kuvastuu tällainen post-maailma, jossa kaikki nykyrakenteet on tuhoutuneet ja kaikki rakentuu uudelleen.

– Siinä on myös hieno tapa kuvata millä tavalla ihmissuhteet lähtee muodostumaan ja minkälainen ihminen ikään kuin raadollisimmillaan on. Tässä on monta puolta tässä zombie-systeemissä, Solja Niemelä sanoo.

Elävät kuolleet väkivaltaa vastaan

Rovaniemen zombie-kävelyllä ei pelkästään lääkitty omia ja toisten pelkoja.

Rovaniemen zonta-naisten ja Rovaniemen liveroolipelaajien yhteisellä tempauksella oli tavoitteena myös tuoda esiin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja kerätä rahaa uhrien auttamiseen.