Syyria-sopu otettu vastaan epäillen ja toivoen

Syyrian oppositiossa suhtaudutaan syntyneeseen Syyria-sopuun epäillen. Muutoin maailmalla arvoidaan syntynyttä tulitaukoa toiveikkain sanankääntein.

Ulkomaat
Tuhoutunut al-Ramousehin alue Aleppossa 9. syyskuuta.
Tuhoutunut al-Ramousehin alue Aleppossa 9. syyskuuta.SANA / EPA

Riadissa, Saudi-Arabiassa majaansa pitävä ja Syyrian oppositiota edustava ryhmä suhtautuu Yhdysvaltain ja Venäjän Syyria-sopuun epäillen. Ryhmän edustajan mukaan heillä ei ole vielä täydellistä kopiota sopimusluonnoksesta, joten siihen ei voi ottaa lopullista kantaa.

Osa ryhmän jäsenistä on arvioinut sopua epäröiden sen mahdollisuuksiin tuoda rauhaa Syyriaan.

Brittiläiselle yleisradioyhtiölle BBC:lle antamassaan haastattelussa ryhmän edustaja Bassma Kodmani näkee orastavassa sovussa kuitenkin toivoa.

– Sopimus on tervetullut, jo se saadaan toimimaan. Toivomme, että tämä on alku siviilien koettelemusten loppumiselle, sanoi Kodmani BBC:n haastatelussa.

Syyrian hallitus hyväksyy sovun

Syyrian hallitus on puolestaan hyväksynyt tulitaukosopimuksen.

– Syyrian hallitus on hyväksynyt sopimuksen ja vihollisuudet lopetetaan Aleppossa humanitaarisista syistä, raportoi Syyrian valtiollinen uutistoimisto Sana.

Uuitistoimisto AFP:n lainaaman Sanan tekstin mukaan sopimuksen tavoite on saavuttaa "tarvittavia poliittisia ratkaisuja Syyriassa". Tekstissä ei täsmennetä, mihin poliittisiin ratkaisuihin viitataan.

EU toivoo nyt YK:n astuvan esiin

Syyria-sopua on kommentoitu maailmalla varovaisella toiveikkuudella. Euroopan Unionin ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini pitää sopua tervetulleena.

– Sopimus on hyvin tervetullut. Kaikkien osapuolten, terroristiryhmiä lukuunottamatta, tulee nyt varmistaa, että sopu pannaan täytäntöön, sanoi Mogherini.

Mogherini tahtoo nyt myös YK:n vahvasti mukaan Syyrian rauhanprosessiin.

– YK:n tulee nyt valmistella ehdotus poliittisesta siirtymäkaudesta Syyriassa. Se olisi lähtölaukaus Syyrian sisäisten rauhanneuvotteluiden aloittamiseksi uudelleen, arvioi Mogherini.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson puolestaan toivoi, että Venäjä käyttää nyt kaiken vaikutusvaltansa, jotta Bashar al-Assadin hallitus myös pysyy sopimuksen takana.

Turkki valmis Aleppon avustamiseen

Syyrian naapurimaa Turkki tukee alustavaa Syyria-sopua.

– Humanitaarisen avun on päästävä sodan runtelemille alueille tulitauon ensimmäisestä päivästä lähtien, sanotaan Turkln ulkoministeriön tiedotteessa.

Turkki on valmiudessa aloittamaan avustuskuljetusten viemisen pahimmin sodan turmelemille alueille Aleppoon heti. Turkki on valmis tekemään avustuskuljetuksissa yhteistyötä YK:n kanssa.

Viikon tulitauko alkaa maanantaina?

Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn ja Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin hieroma Syyria-sopu pitää sisällään viikon mittaisen tulitauon. Väkivaltaisuuksien olisi tauottava maanantaina auringonlaskun aikaan.

Tulitaukosopimus koskisi Venäjän tukemia Syyrian hallituksen joukkoja ja niitä opposition kapinallisryhmiä, joita puolestaan Yhdysvallat tukee.

Sopuun kuuluu lisäksi se, että jos se pitää, niin Yhdysvallat ja Venäjä aloittavat yhteiset terroristiryhmien pommitukset. Pommitusten kohteina olisivat Isis ja muut jihadistiryhmät.

Päivitetty kello 19.30. Lisätty kappale, jossa kerrotaan Syyrian hallituksen hyväksyneen sovun.