1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Käteisellä, rahoituksella vai kiinteällä kuukausimaksulla – mikä on järkevin tapa ostaa auto?

Autokaupat mainostavat yhä enemmän kiinteää kuukausipakettia vaihtoehtona perinteiselle autorahoitukselle. Uusi rahoitusmuoto ei kuitenkaan vielä ole vakuuttanut kaikkia – sen enempää myyjiä kuin ostajiakaan.

Kotimaan uutiset
auton valo
Yle

Helsinkiläinen Opel-edustaja LänsiAuto esitteli lauantaina saksalaisvalmistajan uusia malleja Herttoniemessä.

Myyntiin on tullut versioita, joihin saa muutaman satasen lisävarusteena autokohtaisen sihteerin: nappia painamalla auto ottaa puhelinyhteyden valmistajan omaan palvelukeskukseen, jossa neljä suomenkielistä asiakaspalvelijaa on valmiina vastaamaan erilaisiin kysymyksiin, koskivatpa ne autoa tai vaikka lähintä hampurilaispaikkaa.

– Auton paikannuslaitteet osaavat lisäksi johdattaa poliisin varastetun auton jäljille. Euroopassa yhtään tällä järjestelmällä varustettua autoa ei ole jäänyt löytymättä, automyyjä Antti Immonen esittelee ylpeänä.

autokauppias
Automyyjä Antti Immonen kertoo, että perinteisen autorahoituksen korko on huomattavasti pienempi kuin kiinteähintaisessa kuukausipaketissa.Yle

Ensimmäisen vuoden palvelu on ilmainen, mutta sitten alkaa juosta kuukausittainen, vajaan kymmenen euron palvelumaksu.

Uusi rahoitustapa kiinnostaa

Tämä on yksi tapa houkutella uusia autonostajia – erottumalla lisävarusteilla. Toinen on auton hankintaa helpottavan rahoituksen tarjoaminen.

Useat autoliikkeet tarjoavatkin nykyään myös kiinteää kuukausipakettia. Esimerkiksi 349 euron kuukausimaksulla saa käyttöönsä neljäksi vuodeksi yli 20 000 euroa maksavan auton. Hinta sisältää korot, alvin ja huollot. Yhä useampi pääsee käsiksi uuteen autoon.

Pikkuisen vieraalta tuntuu kun on maksanut ison summan eikä siitä jää mitään käteen

Iiro Lilja, Helsinki

Uusi rahoitustapa on herättänyt kiinnostusta, kertoo Immonen. Hän ei kuitenkaan usko, että siitä tulee perinteistä autorahoitusta suositumpi.

Rahoitusmuoto mietityttää myös autonäyttelyssä pistäytynyttä Iiro Liljaa Helsingistä.

mies koeajaa autoa
Iiro Lilja pistäytyi katsastamassa uusia automalleja helsinkiläisessä autoliikkeessä lauantaina.Yle

– Pikkaisen vieraalta tuntuu, että vuokraa auton ja sitten palauttaa sen. Kun kuitenkin on maksanut siitä ison summan vuosien aikana eikä mitään jää käteen, hän pohtii.

Kiinteä kuukausimaksu kalliimpi vaihtoehto?

Herttoniemen LänsiAutossa perinteisen rahoituksen korko pyörii yhden ja 1,9 prosentin välillä. Kiinteän kuukausimaksun korkoa taas ei tiedä edes myyjä.

– Sitä en tiedä rehellisesti, mikä se summa on siellä, ja mikä on se prosentti.

mies tutkii autoa
Aarne Haaga kertoo ostaneensa kaikki autonsa käteisellä.Yle

Onko se kuitenkin kilpailukykyinen vaihtoehto perinteiselle rahoitukselle?

– Huomattavasti edullisempi on tämä yhden prosentin korkotarjous, hän paljastaa.

Kiinteä kuukausisopimus voi siis olla helpompi tie päästä käsiksi upouuteen autoon, mutta edullisempaa lienee edelleen perinteinen autorahoitus, ja kaikkein edullisinta puolestaan käteiskauppa.

Helsinkiläinen Aarne Haaga kertoo ostaneensa autot aina käteisellä, vaikka "duunari vain onkin".

– En minä tiedä onko siinä muuten mitään järkeä. Ennen etenkin sai alennusta. Oli vähän erilaisia ne alennustouhut, kun käteisellä osti.

_Jutun Mistä on kyse -osiota on korjattu 14. syyskuuta. Aiemmin siinä puhuttiin yksityisleasingia muistuttavasta rahoitusmuodosta. Kyse on yksityisleasingista eli vuokrasopimuksesta. Mukana on mm. korjaukset ja arvonalennus. _

Lue seuraavaksi