1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Berner STT:n uusista Finavia-tiedoista: Sähköposti ei ollut kannanotto puolesta tai vastaan

STT julkisti ministeriön sähköpostin, jossa se viime syksynä kehotti Finaviaa odottamaan kanteiden nostamisessa tappiollisista johdannaiskaupoista.

Anne Berner Kuva: Pekka Tynell / Yle

Kiista liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) osallisuudesta Finavian johdannaiskauppasotkuun jatkuu. Berner on toistuvasti kiistänyt estäneensä valtionyhtiö Finaviaa nostamasta kanteita entistä johtoaan vastaan kaupoista, jotka johtivat kymmenien miljoonien tappioihin.

STT julkisti haltuunsa saaman sähköpostin, jonka ministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen lähetti Finavian hallituksen puheenjohtajalle 14.10.2015.

"Ministerin pyynnöstä ilmoitan, että Finavia pitää ylimääräisen yhtiökokouksen marraskuun puolivälin tienoilla. Sitä ennen yhtiön ei tule edetä johdannaiskanneasiassa", Pursiainen kirjoittaa.

Viestissä mainittua yhtiökokousta ei kuitenkaan pidetty marraskuussa. Finavian hallitus päätti vuoden lopulla olla nostamatta kanteita, jolloin kanneoikeus vuoden 2010 tapahtumien osalta vanhentui.

Ministeri Berner sanoo Ylen haastattelussa, että ministeriö ei koskaan ottanut kantaa kanteiden nostamisen puolesta tai sitä vastaan, eikä sähköposti ole myöskään sellainen kannanotto.

– Sähköposti oli kannanotto siihen, että yhtiö ei panisi toimeen oikeudenkäyntejä, ennen kuin sillä oli riittävät selvitykset.

"Finavia olisi voinut päättää suuntaan tai toiseen"

Berner korostaa, että Finavia on arvokas valtionyhtiö, jota ei olisi ollut järkevää viedä raskaaseen oikeusprosessiin kevyin perustein.

Finavian hallitus oli tehnyt syyskuun lopulla 2015 päätöksen kanteiden nostamisen puolesta, mutta kolme hallituksen jäsentä jätti eriävän mielipiteen.

Siksi myös ministeriö penäsi Finavian hallitukselta lisäselvityksiä ennen oikeustoimia, Berner painottaa. Marraskuuksi ajateltu ylimääräinen yhtiökokous jäi pitämättä, koska Finavia oli ollut selvitysten tekemisessä Bernerin mukaan passiivinen.

– Näitä selvityksiä yhtiö pani vireille loppuvuotta kohden ja teki sitten yksimielisen päätöksensä (olla nostamatta kanteita) ennen vuodenvaihdetta. Se olisi niissä kokouksissa voinut päättää suuntaan tai toiseen, Berner painottaa.

Berner sanoo ministeriön harkintaan vaikuttaneen myös sen, ettei vuoden 2010 johdanaiskauppapäätökset aiheuttaneet Finavialle merkittäviä tappioita.

– Kun poliisitutkinta selvisi toukokuussa, niin yhtiökokouksessa otimme kantaa siihen, että vuoden 2011 osalta olemme omistajina edelleen sitä mieltä, että kanteiden nostamista tulee selvittää.

Ministeri sanoo, ettei julkistetussa sähköpostissa ole mitään uutta, vaan ministeriö on toimittanut sen jo aikanaan Valtiontalouden tarkastusvirastolle, joka teki Finavian ja ministeriön toimista laillisuustarkastusta.

Hallituksen entinen johtaja: Berner ohjasi päätöstä

Finavian hallituksen entinen johtaja Riitta Tiuraniemi pysyy kannassaan, jonka mukaan ministeri Berner on ohjannut Finavian hallituksen päätöksentekoa joulukuussa 2015 johdannaiskanteisiin liittyen.

Siinä, onko Berner kieltänyt kanteen nostamisen vaiko vaikuttanut vahvasti siihen ettei kannetta nosteta, on kyse vain sanavalinnoista, Tiuraniemi sanoi Ylelle.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta aloittaa Finavia-asian käsittelyn tiistaina.