1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Jo kolmas suomalainen kroolasi yli Gibraltarinsalmen: "On aika harhaileva olo"

Suomalainen avovesiuimari Tuomas Kaario onnistui lauantaina urakassaan uida Gibraltarinsalmen yli Espanjasta Marokkoon. Kaario on aiemmin ylittänyt uiden myös Englannin kanaalin ja Suomenlahden.

Kuva: Yle

Avovesiuimari Tuomas Kaario tavoitti uintimatkansa vastarannan Marokossa lauantaina iltapäivällä. Matka Gibraltarinsalmen yli oli noin 18 kilometriä. Kaario taittoi sen ajassa 5 tuntia 7 minuuttia. 

Yle Uutiset tavoitti väsyneen Kaarion Espanjasta, jonne uimarit olivat palanneet takaisin veneen kyydissä heti uinnin jälkeen.

Keli oli Kaarion mukaan kova. Paikoitellen jopa kaksi metrinen aallokko kävi sivusta. Virtaukset auttoivat hieman matkantekoa, rantautuminen oli hankalaa merenkäynnin takia.

– Tietysti olen äärettömän iloinen, että uinti onnistui. Mutta olen yllättävän poikki. Viisi tuntia ei pitäisi olla minulle mikään mahdoton uintiaika, mutta meillä oli nyt kova aalto koko matkan, sivuaaltoa. Aallon korkeus oli keskimääräisesti 1,2 - 1,5 metriä, huiput kahta metriä.

Salmen ylityksessä oli mukana neljä uimaria, joista kaikki pääsivät perille Marokon puolella saman kymmenen sekunnin sisään.

– Meillä oli minuutin tauot neljä tai viisi kertaa. Kun pysähdyimme tauolle, minuutti kellotettiin, niin sinä aikana liikuimme itään päin eli väärään suuntaan 300 metriä joka kerta. Se piti uida kiinni.

Kaksi uimareista ui märkäpuvussa, kaksi ilman. Viileissä vesissä avovesiuinnista nauttiva Kaario ui ilman.

– Tämä vesi ei ollut viileää. Veden lämpötila oli lähtiessä 18 ensimmäisen tunnin ajan. Sen jälkeen lämpötila hyppäsi 21 asteeseen. Ehkä jopa ylikin. Me menimme kyllä niin kovaa, että se vähän huijaa kehoa. Marokon puolella vesi taas jäähtyi ja oli taas noin 18 asteista. Kertaakaan ei tullut kylmä laisinkaan, oli melkein ahdistavan lämmin.

Mikä matkanteossa oli vaikeinta?

Kuva: Yle

– Tällä kertaa vaikeinta oli oman mielen kanssa. Minulla on yleensä ollut hyvä pää näihin hommiin, mutta toi aallokko sekoitti uintirytmin, tuo ryhmässä pysyminen ja kaikki. Minun oma mieleni temppuili. Oli vaikea olla ajattelematta mitään.

Kaario on järjestyksessä tiettävästi kolmas suomalainen, joka on ylittänyt Gibraltarinsalmen uimalla. Hän on aiemmin ylittänyt uiden myös Englannin kanaalin ja Suomenlahden. Kaikki uinnit ovat olleet erilaisia.

–  Kanaali oli kylmä, paljon pidempi ja aallokkoinen. Se oli myöskin ensimmäinen iso uinti. Henkisesti mahtava voitto. Suomenlahti oli lämmin, paljon pidempi kuin Englannin kanaali, triplasti pidempi kuin tämä uinti, mutta ei aaltoja käytännössä juuri mitään. Suomenlahtea lukuun ottamatta, nämä uinnit ovat tällaisia klassikko-juttuja, jotka on maailmalla sertifioitu ja joissa on pitkä historia.