1. yle.fi
  2. Uutiset

Muslimien pyhiinvaellus alkoi – Iranin shiiat jäivät kotiin

Muslimien vuotuinen hajj-pyhiinvaellus on alkanut. Joukkokokoontumista leimaa Iranin shiiojen poissaolo.

Ulkomaat
Pyhiinvaeltajat koskettivat Kaaban kultaista ovea Masjidil al-Haramin moskeijassa, Mekassa, Saudi-Arabiassa 9. syykuuta.
Pyhiinvaeltajat koskettivat Kaaban kultaista ovea Masjidil al-Haramin moskeijassa, Mekassa, Saudi-Arabiassa 9. syyskuuta.Fazry Ismail / EPA

Muslimien vuotuinen pyhiinvaellus, hajj, on alkanut Saudi-Arabiassa. Viiden päivän aikana muslimien pyhille paikoille odotetaan tällä kertaa noin 1,5 miljoonaa uskovaa.

Muslimien pyhiinvaellus on suurin ihmisten vuotuinen joukkokokoontuminen. Tänä vuonna tosin kymmenet tuhannet Iranin shiiat jättivät tulematta, koska shiiojen ja Saudi-Arabian sunnien välillä on vahvoja jännitteitä.

Pyhiinvaeltajat ovat tehneet pitkin viikkoa valmistelevia rituaaleja Mekan suurmoskeijassa. Tänään he siirtyvät Minaan.

Matkaa Minaan on viisi kilometriä ja moni on tehnyt sen jalan paahtavassa auringonpaisteessa. Minassa on parhaillaan 40 asteen kuumuus.

Viime vuoden paniikki muistissa

Tämän vuoden pyhiinvaellusta on varjostanut viime vuoden tragedia Minassa. Vuosi sitten väkijoukossa syntyneessä paniikissa ja sen jälkeisessä ryntäyksessä sai surmansa yli 2 000 ihmistä.

Minan viime vuoden tapahtumat ovat verisimmät 1 400-vuotisen hajj-perinteen historiassa.

Pyhiinvaellus kulkee samoissa jalanjäljissä kuin profeetta Muhammed taivalsi 1 400 vuotta sitten.

Minassa muslimit kivittävät perinteen mukaisesti kivipilareita usean päivän ajan. Rituaali kuvastaa muslimeille houkutusten hylkäämistä.

Mittavat turvatoimet

Viime vuoden suuronnettomuuden vuoksi pyhiinvaelluksessa on uusia ja mittavia turvatoimia.

Minan yli 2,5 miljoonaa ihmistä vetävän telttakaupungin kokoontumisteltat ovat tulenkestäviä. Myös muun muassa teitä pyhiinvaellusalueella on levennetty.

Jokainen ulkomailta saapuva pyhiinvaeltaja saa lisäksi rannekkeen, josta voi tarkastaa hänen henkilöllisyytensä.

Hajj on islaminuskoisille keskeinen opinkappale. Jokaisen muslimin tavoite on kerran elämässään päästä pyhiinvaellukselle Mekkaan ja kulkea profeetta Muhammedin jalanjäljissä.

Lue seuraavaksi