Reagania ampunut pääsi vapauteen – ja äidin luo

Presidentti Ronald Reaganin murhaa yrittänyt John Hinckley on päässyt vapaaksi.

Ulkomaat
John Hinckley
John Hinckley menossa ravintolasta autolleen, jossa hänen äitinsä oli odottamassa Williamsburgissa 15. elokuuta.AOP

35 vuotta sitten Yhdysvaltain presidentin Ronald Reaganin murhaa yrittänyt John Hinckley on nyt vapaa mies. 61-vuotias Hinckley pääsi aamulla vapaaksi St. Elisabethin psykiatrisesta sairaalasta, kertoo The Washington Post -lehti.

Hinckey saattoi jo jonkin aikaa käydä varsin vapaasti kotonaan Williamsburgissa, mutta tänään hän pääsi vapauteen lopullisesti.

Oikeus arvioi heinäkuussa, ettei Hinckley ole enää uhka ympäristölleen eikä itselleen. Hän on ollut psykiatrisessa kuntoutuksessa vuosikymmenet.

Hinckleyn vapaudelle on useita ehtoja. Hän ei saa mennä 50 mailia (noin 80 kilometriä) kauemmas Williamsburgista, jossa hänellä on koti ja jossa hän asuu tästä lähtien 90-vuotiaan äitinsä kanssa.

Hinckleyn tulee myös pitää aina mukanaan puhelinta, jossa on satellittipaikannin. Häntä lisäksi kielletään puhumasta tiedotusvälineille.

Pakkomielle Jodie Fosterista

John Hinckley yritti presidentti Reaganin murhaa 30. maaliskuuta 1981 washingtonilaisen hotellin edustalla.

Hinckley ampui kuusi kertaa. Luodit haavoittivat Reaganin lisäksi kolmea muuta henkilöä. Reagan ja kaksi osuman saanutta toipuivat vammoistaan.

Presidentin lehdistösihteeri James Brady sai vakavia vammoja päähän. Hän kuoli vammoihinsa kaksi vuotta sitten.

John Hinckleyllä oli pakkomielle elokuvanäyttelijä Jodie Fosterista ja Martin Scorsesen_"Taksikuski" _-elokuvasta. Hän on kertonut murhayrityksen motiiviksi sen, että hän halusi tehdä vaikutuksen Fosteriin.

Myöhemmin murhayrityksestä toipunut presidentti Reagan antoi anteeksi Hinckleylle.

Lähteet: AFP