Hyppää sisältöön

15 vuotta WTC:n terrori-iskuista – presidenttiehdokkaat laskevat aseensa päiväksi

Trump ja Clinton osallistuvat muistojuhlaan mutta eivät puhu, eikä heidän tv-mainoksiaankaan esitetä päivän aikana. Yle näyttää New Yorkissa pidettävän muistotilaisuuden suorana verkossa kello 15.30 alkaen.

WTC-tornien romahduksessa kuolleiden nimet on kirjoitettu muistomerkkiin, jonka ääreen tämä isä polvistui muistamaan poikaansa, kun tuhosta oli kulunut kymmenen vuotta. Vuosipäivän muistojuhliin osallistuu vuosi vuodelta yhä vähemmän ihmisiä. Kuva: Justin Lane / EPA

Yhdysvalloissa muistetaan tänään sunnuntaina 15 vuoden takaisia tapahtumia, jotka muuttivat perusteellisesti läntistä maailmaa ja vaikuttavat tänäkin päivänä Lähi-idän verenvuodatukseen. Terrori-iskuissa kuoli miltei kolmen tuhannen ihmisen lisäksi usko siihen, etteivät ulkomaisten ryhmien iskut olisi mahdollisia Yhdysvalloissa.

Islamistisen al-Qaida-verkoston terroristit lensivät kahdella kaappaamallaan koneella päin New Yorkin WTC-keskuksen kaksoistorneja ja yhdellä Washingtoniin puolustusministeriöön eli Pentagoniin. Neljäs putosi pellolle Pennsylvaniassa, kun miehistö ja matkustajat estivät lennon Washingtoniin.

Presidentti Barack Obama pitää muistopuheen Pentagonissa. Repivä kampanja hänen seuraajaehdokkaittensa kesken taukoaa hetkeksi, kun sekä Donald Trump että Hillary Clinton osallistuvat muistojuhlaan New Yorkin tuhopaikalla. Kumpikaan ei puhu siellä. Molemmat ovat myös keskeyttäneet tv-mainoskampanjansa päivän ajaksi.

Alueella on ihan uusi ilme

New Yorkin kaikkia kirkkoja on pyydetty soittamaan kellojaan aamulla kello 8.46 paikallista aikaa eli hetkellä, jolloin ensimmäinen kone iskeytyi päin WTC:n pohjoistornia. Perinteeseen kuuluu myös, että kaikkien iskuissa kuolleiden nimet luetaan ääneen, mikä vie useita tunteja.

Kaksoistornien entiselle paikalle ja ympäristöön on vuosien vieriessä noussut uusia rakennuksia. Museon lisäksi valmiina ovat kolme neljästä suunnitellusta pilvenpiirtäjästä sekä muun muassa liikenne- ja ostoskeskukset. Torstaina paljastettiin suunnitelma pitkään viivästyneeksi esittävien taiteiden keskukseksi. Sen on määrä aueta vuonna 2020. 

Kaikkiaan entisen WTC:n ympäristössä Ala-Manhattanilla on jo kymmenittäin uusia hotelleja ja ravintoloita sekä enemmän asukkaitakin kuin ennen iskuja.

Muistojuhlaan on harkittu muutoksia

Syyskuun 11. päivän muistaminen on puolentoista vuosikymmenen aikana vähitellen hiipunut. Viime vuonna New Yorkin muistojuhlaan kerääntyi enää tuhatkunta ihmistä, joista monet olivat iskuista selvinneitä tai uhrien omaisia.

Tapahtuman järjestelyjen johtaja Joe Daniels kertoo, että joka vuosi punnitaan, onko juhlinnassa tarvetta muutoksiin, mutta tähän saakka niihin ei ole ryhdytty.

– Olemme joka kerta tulleet siihen tulokseen, että päivä on hyvin tärkeä omaisille ja kansakunnalle, Daniels sanoo.

Yle näyttää WTC-iskujen muistotilaisuuden suorana Yle Areenassa kello 15.30 alkaen.

.
.