Kroatian vaalien pelätään vain pahentavan poliittista sekasotkua

Sosiaalidemokraateilla liittolaisineen on kyselyissä lievä etumatka, mutta ei tarpeeksi enemmistöhallitukseen. Konservatiivihallitus puolestaan kompastui riitoihinsa viimeksi vajaassa puolessa vuodessa.

Ulkomaat
Vanha mies ajaa punaisella Zetor-traktorilla vaalimainoksen ohi.
Sosiaalidemokraattinen puolue houkuttelee äänestäjiä tienvarsimainoksella, jonka teksti lupaa turvallista suuntaa.

Kroatialaiset äänestävät tänään sunnuntaina ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa, joiden pelätään sekoittavan poliittista pakkaa entisestään. Mielipidekyselyjen perusteella vaalit eivät tälläkään kertaa tuota selvää voittoa sen kummemmin konservatiiviselle demokraattiselle unionille HDZ:lle kuin sosiaalidemokraateille liittolaispuolueineen.

Vaalit ovat toiset alle vuodessa. Niihin päädyttiin, kun keskenään kiistellyt oikeistolainen kokoomushallitus pysyi pystyssä vain viisi kuukautta. Kompastuskiveksi osoittautuivat muun muassa riidat poliittisista virkanimityksistä.

Sosiaalidemokraateilla on kyselyissä lievä etumatka, mutta todennäköisimpänä pidetään, että vaa'ankielen asemaan pääsevät taas pienryhmät. Viime vaalien jälkeen HDZ:n tueksi ryhtyneen keskusta-oikeistolaisen Most- eli silta-puolueen ennustetaan uusivan valta-asemansa.

Uusi konservatiivijohtaja lupaa hillitä populismia

Edellisen hallituksen aikana suhteet naapurimaihin – etenkin Serbiaan – viilenivät tuntuvasti, koska hallitusta eivät tuntuneet haittaavan voimistuneen äärioikeiston hyökkäykset Kroatian serbivähemmistöä vastaan. Myös riippumaton tiedonvälitys on joutunut hyökkäysten kohteeksi.

Viime kuukausina naapurimaat ovat vaihtaneet katkeria syytöksiä Jugoslavian hajoamissotien aikaisista tapahtumista ja niiden jälkimainingeista. Serbia on sanonut jopa, että natsismi on herännyt henkiin Kroatiassa.

HDZ:n uusi johtaja Andrej Plenković on kuitenkin luvannut ohjata puoleensa nykyistä loitommalle populismista ja ääriryhmistä. Hän sanoo tavoitteekseen keskusta-oikeistolaisen maltillisen puolueen.

Poliittinen sekavuus tukahduttaa talouskasvua

Kroatia on EU:n nuorin jäsen. Taloudeltaan se kuuluu EU:n heikoimpiin. Kuusivuotinen taantuma loppui viime vuonna, ja maalle on ennustettu tänä vuonna enimmillään 2,5 prosentin kasvua, mutta analyytikkojen mukaan se ei riitä nostamaan kansalaisten elintasoa.

Työttömyys on runsaat 13 prosenttia ja valtionvelka 85 prosenttia bruttokansantuotteesta. Uudistuksia kampittava poliittinen sekavuus ei houkuttele Kroatiaan investointeja.

Vaaleissa on noin 3,8 miljoonaa äänioikeutettua. He valitseva 151 kansanedustajaa. Vaaliuurnat suljetaan iltakahdeksalta Suomen aikaa, ja ensimmäisiä tuloksia odotetaan puolen yön paikkeilla.

Lähteet: AFP, Reuters, AP