1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tätä moni ei tiedä: Milloin Coca-Colaa maisteltiin Suomessa ensimmäistä kertaa?

Coca-Cola on maailman tunnetuimpia brändejä ja siksi sen valmistukseen, koostumukseen, historiaan ja nauttimisen vaikutuksiin palataan yhä uudestaan. Coca-Colaan liittyviä myyttejä ammutaankin alas aina silloin tällöin.

Lapset pääsivät maistelemaan Coca-Colaa 1950-luvulla. Kuva: Kalle Kultala

Wikipediassa ja useassa muussakin netin varmistamattomassa lähteessä väitetään, että 1800-luvun lopulla Yhdysvalloissa keksittyä Coca-Colaa olisi valmistettu Suomessa jo vuonna 1928 ja nautittukin jo tuolloin Stockmannin tavaratalossa, Helsingin keskustassa.

Coca-Colaa Suomessa valmistava ja edustava Sinebrychoff kertoo puolestaan juoman historiasta sivuillaan yksiselitteisesti, että:

"Coca Colan historian Suomessa katsotaan alkaneen vuonna 1952, kun The Coca-Cola Company lahjoitti Sotainvalidien veljesliitolle ja Helsingin Olympiakisojen järjestäjille 720 000 pullollista Coca-Colaa. Tätä ennen vain kovin harva suomalainen oli päässyt maistamaan Coca-Colaa. Viisi vuotta kisojen jälkeen, vuonna 1958 alkoi Coca-Colan valmistus Suomessa."

Totta onkin, että monet aikalaiset muistelevat juomaa jonotetun kisoissa ja että tavalliselle kansalle sitä alettiin valmistaa ja myydä vasta olympialaisten jälkeen.

Nettilähteissä Suomen ensimmäiseksi valmistajaksi Suomessa vuonna 1928 nimetään Kouvolan Vesitehdas -niminen yritys. Tämän nimisestä yrityksestä ei tosin muualta näytä löytyvän tietoa.

Kouvolassa on kyllä toiminut sotien jälkeen Viipurissa vuonna 1906 perustetun virvoitusjuomatehdas Papulan Vesitehtaan leipomo, joka aloitti toimintansa Kouvolassa vuonna 1948. Virvoitusjuomia se ei kuitenkaan enää valmistanut. Sota-aika sotki monen alan ja yrityksen toiminnan.

Lopulta Kouvolan kaupunginmuseolta löytyy tieto tuosta mystisestä Kouvolan Vesitehtaasta. Kouvolan kaupunginarkiston papereissa on merkintä vuonna 1928 paikkakunnalla lyhyen ajan toimineesta yrityksestä. Museon intendentin Anu Kasnion mukaan kieltolaista johtuen virvoitusjuomatehtaita oli tuohon aikaan paljon.

Kouvolan Vesitehtaassa voi dokumenttien perusteella olettaa valmistetun jotain Coca-Colan kaltaista juomaa. Yrityksiä on ilmeisesti Suomessakin ollut useita.

– Oikean Coca-Colan valmistaminen Suomessa olisi vaatinut useita toimenpiteitä, joista olisi jäänyt arkistoihin tieto. Ensimmäiseksi olisi tarvittu lisenssi, intendentti Kasnio toteaa.

Nauttivatko rouvat ja herrat siis Coca-Colaa 1920-luvulla Stockmannilla vai ei?

Kuva: AOP

Vuonna 2002 julkaistu Coca-Cola, 50 vuotta suomalaisten hyvissä hetkissä -kirja ampuu alas väitteen, että aitoa Coca-Colaa olisi voitu valmistaa Suomessa jo vuonna 1928. Coca-Cola Finland Oy:n julkaisema kirja tietää kertoa, että vuonna 1871 perustettu Porvoon Panimo (siirryt toiseen palveluun) olisi tuohon aikaan valmistanut "Coco-Cola" -nimistä virvoitusjuomaa. Tämä juoma hävisi markkinoilta kuitenkin 1930-luvulla.

Kirjassa kuitenkin todetaan, että "Asiakkaiden pieni virkistäytymiskeidas _Soodalähde _tarjosi helsinkiläisessä tavaratalossa viihtyisän lepohetken jäätelön, virvoitusjuomien, kahvin, teen ja leivonnaisten kera".

Kahvila Soodalähde sijaitsi Stockmannin tavaratalossa. Tavaratalon historiassa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan Coca-Colaa tarjotun Soodalähde-kahvilassa ensimmäisenä Suomessa.

Coca-Cola-kirjassa mainitaan vuodelta 1936 oleva Soodalähde-kahvilan tilauslista, missä on kirjattu Coca-Cola-juoman maksavan neljä markkaa. Ainakin kirjan mukaan kyseessä on ollut aito juoma. Siitä, miten Coca-Cola oli päätynyt maahan ei ole tarkkaa tietoa, kirjassa painotetaan. Kyseessä on ollut lyhytaikainen kokeilu tai pieni maahantuontierä, sillä myöhemmin 1930-luvulla Coca-Colasta ei löydy mainintoja.

"Lähimmät maat, missä The Coca-Cola Company'llä oli 1930-luvulla toimintoja, olivat Tanska ja Norja."

Juttuun lisätty Kouvolan kaupunginmuseon tiedot Kouvolan Vesitehtaasta.