1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valvira: Hoitajamitoituksen alentaminen runnoo kovin kourin vanhusta

Hallitus hakee säästöjä tehostetussa palveluasumisessa ja vanhainkodeissa pienentämällä vaadittavien hoitajien vähimmäismäärää vanhusta kohden. Valvira läksyttää säästöjen seurauksista.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Hallitus alentaa vanhainkotien ja muun ympärivuorokautisen hoivahenkilöstön määrää niin, että vähimmäismitoitus laskee 0,5:stä 0:4:ään hoitajaan vanhusta kohden. Toimella etsitään hallitusohjelmaan paalutettuja 70 miljoonan euron säästöjä.

Iäkkäitä hoitavien käsiparien määrän vähentyminen on laskettu merkitsevän ensi vuodeksi 25 miljoonan euron säästöjä. Kun tähän ynnätään ns. vanhuspalvelulaista poistettavat osatehtävät, kertyy pottiin 54 miljoonaa euroa.

Valvira: Voi johtaa jopa kovakouraiseen kohteluun

Vanhuspalveluiden ylin valvoja, Valvira, on heristänyt hallitukselle sormea jo kesän korvilla. Valvira laati peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) pyynnöstä lausunnon hoitajamäärän minimivaatimusten alentamisen seurauksista. Pyöreän pöydän ääressä varoitteluja päättäjille ovat esittäneet myös lähes kaikki vanhusjärjestöt.

Valviran lausuntossa sanotaan, että kun vähimmäismitoitusta alennetaan, oikeus hyvään hoitoon ei toteudu. Valviran ylitarkastaja ja Valviran lausunnon laatinut Elina Uusitalo kertoo hoitajamitoituksen alentamisen pahimmillaan johtavan jopa vaaratilanteisiin.

– Liian vähällä väellä ei esimerkiksi voida järjestää tarpeeksi hoivaa ja huolenpitoa niihin palvelutarpeisiin nähden, joita iäkkäilllä henkilöillä tehostetun palveluasumisen yksiköissä on. Vanhus ei saa ulkoilla säännöllisesti tai ei juuri ollenkaan.

Uusitalo sanoo, että viriketoiminta ei voi pyöriä vapaaehtoisvoimin. Toisaalta muutakin ohjelmaa täytyy olla kuin asiakkaiden kärrääminen päivähuoneeseen tv:n ääreen.

– Jos taas itse hoitotoimenpiteet on tehtävä mahdollisimman nopeasti tai stressaantuneena, voi hoidettava ihminen joutua jopa kovakouraisen käsittelyn kohteeksi.

Jo ruuat, vessakäynnit ja suihkutukset vaativat väkeä

Eikä tässä vielä kaikki: nykyisin yhä pidempään kotona asuneet ovat aiempaa huonokuntoisempia hoiva- tai vanhainkodin asukkaiksi tullessaan.

– Henkilöstömitoituksen alentamiselle ei ole perusteita, jyrähtää Valvira lausunnossaan.

Kaikkein pienimmät palveluntuottajat eivät Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalon mukaan edes pysty vähimmäisväen turvin tarjomaan palveluita.

– Jotta laadukas hoiva pyörii, pitää olla tietty määrä hoitajia. Jotta pystytään päivittäiset hoitotoimenpiteet suorittamaan: ruuat, vessakäynnit, suihkutukset. Kovin pienellä mitoituksella ei kolmivuorotyö onnistu. En ihan usko, että vähimmäismitoituksesta tulee maksimi, mutta kyllä sillä vaikutus on. Ihan varmasti mitoitukset lähtevät nyt alenemaan.

Peruspalveluministeri Juha Rehula kertoi Yle Uutisille avustajansa välityksellä, että ministeri vastaa kysymyksiin vanhusten palvelujen säästöistä ja hoitajamitoituksesta heti, kun valtion talousarvio on julkinen.