Taistelu Libyan öljystä kiihtyy – kapinakenraali valtasi kaksi satamaa

Libyassa käydään ankaria taisteluita öljyvarantojen herruudesta. Kapinakenraali otti kaksi satamaa haltuunsa yllätyshyökkäyksellä.

Ulkomaat
Libyan kartta
Yle Uutisgrafiikka

Libyassa hallitus on menettänyt kaksi keskeistä öljysatamaa. Libyan itäosissa valtaa pitävä kapinakenraali Khalifa Haftar on joukkoineen ottanut hallintaansa Sidran ja Ras Lanufin öljysatamat.

Kenraali Haftarin "Libyan Kansallinen armeija" otti satamat hallintaansa yllätyshyökkäyksellä tänään.

Uutistoimistojen mukaan YK:n tukeman hallituksen armeija ja kapinakenraalin joukot käyvät vielä kovia taisteluita Zueitinan sataman herruudesta.

Kapinakenraali ei tunnusta hallitusta

Öljyvarantojen hallinta on elintärkeää YK:n kätilöimälle kansallisen yhtenäisyyden hallitukselle. Libyan itäosia hallitseva ja Bengasissa päämajaansa pitävä kenraali Khalifa Haftar ei tunnusta YK:n tukemaa hallitusta ja taistelee sitä vastaan.

Kansallisen yhtenäisyyden hallituksen tavoite on rauhoittaa maa, jotta öljyntuotanto saataisiin taas kukoistamaan.

Libya on ollut eri klaanien välisten vihollisuuksien temmellyskenttänä, suoranaisessa sotatilassa ja poliittisesti sekaisin koko ajan sen jälkeen kun diktaattori Muammar Gaddafi syrjäytettiin vuonna 2011.

Taustalla itä- ja länsiosien kyräily

Öljyntuotanto on ollut Libyan taloudelle keskeinen tulonlähde. Viisi vuotta sitten maa tuotti 1,6 miljoonaa barrelia päivässä. Epävakaat olot ovat nipistäneet päivätuotannon enää 200 000 barreliin.

Libyan länsiosan mielestä kenraali Khalifa Haftar on Gaddafi-mielinen ja haluaa perustaa Libyaan sotilasdiktatuurin. Toisaalta Haftar vetoaa ihmisiin idässä, koska he katsovat lännen ja Tripolin unohtaneen heidät.

Lähteet: Reuters, AP, AFP