1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Tutkija: "Pienpuolueaktiivit ovat demokratian sankareita"

Vaikka puoluekenttä on Suomessa vakiintunut, on hyvä, että se elää, toteaa tutkija. Muutama pienpuolue on asettamassa ehdokkaita kevään kuntavaaleissa.

politiikka
Virkailija leimaa äänestyslipuketta äänestyspaikalla.
Yle

Pienpuolueella on paremmat mahdollisuudet pärjätä kuntavaaleissa, jos se solmii vaaliliiton tai sillä on nimekkäitä ehdokkaita. Tätä mieltä on Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

– Monen pienpuolueen ongelma on, että niillä on joko yksi tunnettu nimi tai ei yhtään.

Suhteellinen vaalitapa suosii vakiintuneita, isoja puolueita. Tästä huolimatta tulevissa kuntavaaleissa muutama uusi pienpuolue asettaa ehdokkaita vaaleihin.

– Vaalitaktisesti pienen puolueen paras väylä olisi ryhtyä vaaliliittoon isomman kanssa.

Pienpuolue tuo eloa puoluekenttään

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilän mukaan pienpuolueet tekevät kuitenkin tärkeätä työtä.

– Voi sanoa, että pienpuolueaktiivit ovat demokratian sankareita.

Suomen vakiintuneeseen puoluekenttään tulee eloa pienpuolueista.

– Äänestäjillä on enemmän valinnanvaraa. Mahdollisuus perustaa uusi puolue ja asettaa ehdokkaita, on tärkeä asia poliittisen osallistumisen kannalta.

Tosiasia on kuitenkin se, että pienpuolueen mahdollisuus päästä läpi vaaleissa on vähäinen, Jokisipilä muistuttaa.

Kuntavaaleissa läpi päässeiden pienten puolueiden määrä on ollut laskussa viime vuosina, Jokisipilä muistuttaa.

– Vuoden 2008 kuntavaaleissa vain viisi pientä puoluetta sai ehdokkaitaan läpi. Ja viime vaaleissa (2012) puolueita oli vain kaksi.

Piraattiasioista eläinoikeusasioihin

Suomessa on tällä hetkellä 12 rekisteröityä puoluetta. Tämän vuoden aikana Oikeusministeriö on hyväksynyt puoluerekisteriin Piraattipuolueen ja Liberaalipuolueen.

Suomen Eläinoikeuspuolue on kerännyt vaadittavat 5 000 kannattajakorttia ja jättänyt hakemuksensa puoluerekisteriin. Feministinen puolue on keräämässä kannattajakortteja ensi vuoden kuntavaaleja silmällä pitäen. Kannattajakorttikeräys on käynnissä myös esimerkiksi Muutospuolueella,Itsenäisyyspuolueella, Suomidemokraateilla, Kansalaispuolueella ja Suomi Ensin -ryhmällä.

– Pienen puolueen ongelmana voi olla se, että se on on liiaksi yhden asian puolue. Tällöin puolueorganisaatio on helposti myös olematon, Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoo.

Puoluelain mukaan puolue poistetaan rekisteristä, jos se ei ole saanut ehdokkaita läpi kahdessa peräkkäisessä eduskuntavaalissa.

Lue seuraavaksi