Analyysi: Terveystiedot ovat valttikortti vaalikampanjassa

Hillary Clintonin sairastuminen hyödyttää ainakin väliaikaisesti hänen vastaehdokastaan Donald Trumpia, kirjoittaa Ylen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.

Ulkomaat
Pirkko Pöntinen.
Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.Henrietta Hassinen / Yle

Washington– Mikään ei ole niin vaikeaa kuin pysäyttää presidenttiehdokkaan kampanjointi sen kiireisimmässä vaiheessa, totesi demokraattien vaalikoneistoon kuuluva työntekijä uutiskanava CNN:lle sen jälkeen, kun tieto Hillary Clintonin keuhkokuumeesta julkistettiin sunnuntaina illansuussa paikallista aikaa.

Vaalipäivään on aikaa 58 vuorokautta ja ehdokkaiden ensimmäiseen yhteiseen tv-tenttiin tasan kaksi viikkoa.

Clintonin lääkäri Lisa Bardack oli todennut allergiseen yskään pohjautuvan keuhkokuumeen jo pari päivää aiemmin perjantaina.

Tämä ei kuitenkaan hidastanut presidenttiehdokas-Clintonia hoitamasta tunnin tarkkaa kampanjointiaan.

Niin kuin haastatellut amerikkalaislääkäritkin toteavat, keuhkokuumeita on monenlaisia ja moni sairastaa taudin tietämättään. Lääkitys on ratkaisevaa, mutta myös lepo.

Etua Trumpille

Ainakin hetkellisesti Clintonin sairastuminen antaa republikaanien Donald Trumpille etua.

Trump itse ja hänen vaaliväkensä ovat jo pitkään levittäneet väitteitä ’Clintonin heikosta terveydestä’, joka tekee hänestä ’kaikin puolin kykenemättömän hoitamaan presidentin virkaa’.

Trumpin kampanjaväen mielestä Clintonin voinnin peittely vahvistaa entisestään kantaa, että tämä ei ole avoin ja rehellinen ehdokas.

Trump itse oli sunnuntaina poikkeuksellisesti hiljaa Clintonin voinnista, mutta hänen vaalikoneistollaan oli selkeä ja kauniisti muotoiltu viesti: Clintonin on ehdottomasti ajateltava terveyttään ja pysyttävä sivussa vaalikentiltä niin kauan kunnes voimat varmasti ovat palanneet.

Tässä on tietysti ketunhäntä kainalossa – Trump tarvitsee vaali- ja uutisareenat yksin omaan käyttöönsä, sillä uusimmissakin mittauksissa hän on yhä Clintonin kannatuslukujen takana, vaikka marginaalit ovat kutistuneet viime viikkoina.

Washington Postin ja uutiskanava ABC:n viime viikolla tehdyssä ja sunnuntaina julkistetussa mittauksessa Clintonia tukee 46 ja Trumpia 41 prosenttia todennäköisistä äänestäjistä.

Kuin kohtalon oikusta samassa Washington Postin printtinumerossa ja nettiversiossa (siirryt toiseen palveluun) jo 9. syyskuuta oli Barack Obaman henkilökohtaisen lääkärin David L. Scheinerin kirjoitus, jossa hän nosti esiin, miksi äänestäjien pitäisi tietää ehdokkaiden terveydentilasta.

Scheiner oli Obaman lääkäri yli 20 vuotta ennen tämän presidenttikautta.

Iäkkäät ehdokkaat

– Barack Obamasta oli helppo antaa lääkärinlausunto. Hän oli kampanjan alla 47-vuotias ja erinomaisessa kunnossa oleva mies. Lausunnon pituus oli 276 sanaa, kirjoittaa apulaisprofesori Scheiner.

– Nyt Sekä Clinton että Trump ovat senikäisiä, jolloin asioita alkaa tapahtua, Scheiner muotoilee.

Hillary Clinton täyttää lokakuun 26. päivä 69 vuotta. Donald Trump vietti 70-vuotispäiväänsä kesäkuussa.

Virkaan valittuna Trump olisi tammikuussa vanhin presidentti, edesmennyt Ronald Reagan vain hieman nuorempi ja Clinton ikäjärjestyksessä kolmantena.

Clintonin terveydentilasta on enemmän mustaa valkoisella kuin Trumpin voinnista, toteaa apulaisprofessori Scheiner.

Ulkoministerikautensa lopussa Clinton menetti kotonaan vatsataudin heikentämä tasapainonsa loppuvuodesta 2012 ja sai kaatuessaan aivotärähdyksen.

Hänen aivoistaan löydettiin verihyytymiä, minkä vuoksi hän yhä joutuu ottamaan verenohennuslääkettä.

Aivotärähdyksestä toipuminen kesti puoli vuotta. Parin kuukauden ajan Clinton kärsi näköhäiriöistä.

Clintonin vaivat tiedetään, Trumpin ei

Scheinerin mukaan Clinton on myös saanut hormonihoitoa kilpirauhasvaivoihinsa ja hän on myös kärsinyt alaraajojen laskimotukoksista.

Donald Trumpin terveydentilasta ei sen sijaan tiedetä juuri mitään.

Apulaisprofessori Scheirein tietojen mukaan Trumpin sisätautilääkäri on sanonut yksisivuisessa kirjeessään, että Trumpin ’voimat ovat erinomaiset ja hän tulee olemaan ehdottomasti tervein virkaan valittu presidentti’.

Scheiner itse suosittaa Trumpille neuro-psykologisia testejä, jotta saataisiin selvyys ehdokkaan mahdollisista persoonallisuushäiriöistä.

Yhdysvalloissa on perinne, että johtajien terveydentilasta ei anneta yksityiskohtaisia tietoja. Avoimimin vointinsa paljasti republikaanien John McCain vuonna 2008, kun hän antoi toimittajien tutustua peräti 1200-sivuiseen terveysraporttiinsa.

Demokraattien Hillary Clinton tunnetaan sitkeänä ja hyvin työteliäänä poliitikkona, hän perehtyy asioihin, hoitaa velvollisuutensa tarkoin ja nukkuu muutaman tunnin yössä.

Yhdysvaltain presidenttikilpa on maailman vaativin kamppailu sekä henkisesti että fyysisesti. Se on ympärivuorokautista kampanjointia, ajattelua, taktikointia ja liikkumista eri puolille laajaa valtiota ainakin puolentoista vuoden ajan.

Ei ole tavatonta, että ehdokas sairastuu pitkän kampanjan aikana. Avoimuus olisi nyt Clintonin etu. Jos hän julkistaisi omat terveystietonsa ensin, paineet Trumpin tietojen julkistamiseksi kasvaisivat ennen ensimmäistä, kahden viikon kuluttua pidettävää vaalitenttiä todella koviksi.