Yle valvoi – Tässä yön uutiset lyhyesti

Hillary Clintonin sairastuminen sotkee vaalikampanjaa. Ranskan presidentti varoittaa radikalisoituvista ihmisistä. Kroatian vaalit päättymässä pääpuolueiden osalta tasan.

Ulkomaat
Hillary Clinton
FBI:n johtaja kertoi heinäkuussa, ettei suosittele syytteiden nostamista Hillary Clintonia vastaan. Tänään julkistettiin tarkempi raportti.Jim Lo Scalzo/EPA

Yhdysvaltain demokraattipuolueen presidenttiehdokas Hillary Clinton on sairastunut keuhkokuumeeseen. Clintonin terveydentila herätti kysymyksiä, kun hän joutui poistumaan WTC-iskujen muistotilaisuudesta kesken kaiken. Sairastumisen takia Clinton peruu kampanjamatkansa Kaliforniaan.

Ranskan pääministeri Manuel Valls varoittaa maansa turvallisuustilanteen heikkenemisestä. Televisiossa ja radiossa lähetetyssä puheessa Valls kertoi, että 15 000 ihmistä on mahdollisesti parhaillaan radikalisoitumassa tai radikalisoitunut. Tämän verran ihmisiä on tiedustelun ja poliisin seurannassa. Aiemmin on arvioitu, että radikalisoitumisvaarassa olisi noin 10 000 ihmistä. Valls varoitti, että vaikka terrorisuunnitelmia saadaan paljastettua ja iskujen suunnittelijoita otetaan jatkuvasti kiinni, uusia iskuja todennäköisesti tulee.

Kroatian sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa pääpuolueiden arvioidaan päätyvän lähes tasatulokseen. Ovensuukyselyiden perusteella oppositiossa olevien sosiaalidemokraatien (SDP) arvioidaan saavan 58 paikkaa 151-paikkaiseen parlamenttiin. Hallitusvastuussa ovat konservatiivit (HDZ) ovat puolestaan saamassa yhden paikan vähemmän. Kuninkaantekijäksi näyttää taas nousevan keskusta-oikeistolainen "Silta"-puolue. Se sai alustavien laskelmien mukaan 11 paikkaa. "Silta" on tälläkin hetkellä vallassa olevan konservatiivihallituksen tukipuolue.

Valko-Venäjän vaaleissa oppositio on saamassa yhden edustajan parlamenttiin. Presidenttiä Aljaksandr Lukašenkaa kannattavat puolueet säilyttivät odotetusti valta-asemansa. Oppositiolle yhdenkin paikan voi silti nähdä voittona, sillä sen edustajia ei ole parlamentissa ollut sitten vuoden 1996. Edellisiä parlamenttivaaleja oppositio tosin boikotoi, joten se ei olisi voinutkaan saada ehdokkaitaan läpi.