1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kroatian vaalien voitto oikeistolle – hallituskysymys ei ratkennut

Vaalien toivottiin antavan selvän kuvan hallituksen muodostajasta. Suurin puolue ei todennäköisesti saa ehdotonta enemmistöä, vaan tarvitsee apupuolueen.

Ulkomaat
Nainen äänestää.
Nainen antoi äänensä Kroatian parlamenttivaaleissa Zagrebissa sunnuntaina.Antonio Bat / AOP

Kroatiaa pitkään hallinnut oikeistokonservatiivinen HDZ-puolue on voittamassa maan sunnuntaiset parlamenttivaalit. Kun 70 prosenttia äänistä oli laskettu, HDZ oli varmistanut 62 paikkaa 151-paikkaiseen parlamenttiin.

Tulos on kirvelevä tappio Kroatian sosiaalidemokraateille, jotka ennen vaaleja tehdyissä kyselyissä olivat HDZ:n kanssa tasoissa. Tässä vaiheessa sosiaalidemokraateilla oli 54 paikkaa, eli he olisivat jäämässä kakkospaikalle.

HDZ ei ilmeisesti kykene muodostamaan hallitusta omin voimin. Ensimmäinen kumppaniehdokas hallitukseen olisi uusliberalistinen "Silta"-puolue (Most).

HDZ ja "Silta" muodostivat myös edellisen hallituksen, joka joutui kiihkeissä tunnelmissa eroamaan, kun puolueet eivät löytäneet sopua tärkeimpänä pidettyyn poliittiseen ongelmaan, hallinnonuudistukseen.

"Silta" vaatii, että sen esittämät hallinnonuudistukset on toteutettava, jotta puolue osallistuu hallitukseen.

Kroatia liittyi kolme vuotta sitten Euroopan unioniin. EU vaatii Kroatiaa nyt laittamaan taloutensa kuntoon. Hallinto on kommunistiaikojen jäljiltä ylimitoitettu ja talouselämä perustuu valtionyrityksiin. Valtio on myös kerännyt runsaasti velkaa.

Lähteet: Reuters, SVT

Lue seuraavaksi