Siankärsämöä kuukautiskipuihin, poimulehteä iholle? Tieteellistä todistusaineistoa heikosti

Yrteillä on paljon terveydellisiä vaikutuksia, kokee yrttineuvoja Elsa Lankinen. Hän sekä lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kuitenkin huomauttavat, etteivät yrtit korvaa lääkkeitä.

luonto
Yrttineuvoja Elsa Lankinen katselee mesiangervon lehtiä.
Elsa Lankinen käyttää itse yrttejä päivittäin esimerkiksi teessä, ruoanlaitossa ja hiustenhoidossa: – Sen lisäksi, että yrtit hoitavat kehoa, niin ne tasapainoittavat myös mieltä ja avaavat yhteyttämme luontoon, Lankinen kuvailee.Mika Niskanen/Yle

Kun kajaanilainen yrttineuvoja Elsa Lankinen käy saunassa, hän saattaa sitoa vihtaansa mesiangervon vihreitä lehtiä – etenkin jos lihakset ovat kipeitä tai hyttyset ovat hyökänneet kimppuun.

– Kun sillä vastoo, niin se helpottaa kutinaa ja elvyttää ihoa sekä hoitaa tulehdusta ja kipeitä lihaksia, Kajaanissa asuva Lankinen sanoo.

Lihaskipujen ohella muihinkin vaivoihin voi Lankisen mukaan löytää helpotusta yrteistä: esimerkiksi siankärsämön koetaan auttavan kuukautiskipuihin ja nokkosen tukevan vastustuskykyä.

Siankärsämö.
Siankärsämö.Laura Tolonen / Yle

Mesiangervon tulehdusta hoitava teho perustuu salisyylihappoon, jota käytetään vaikuttavana aineena myös aspiriinissa. Salisyyli on alunperin eristetty lääkekäyttöön juuri mesiangervon nupuista.

Yrtit eivät korvaa lääkkeitä

Yrtit eivät korvaa lääkkeitä sairauksien hoidossa, Lankinen korostaa. Aina, jos epäilee vakavaa sairautta, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Elsa Lankinen itse ei kuitenkaan katso yrttejä ja lääkkeitä vastakkaisina asioina. Molemmat tukevat terveyttä ja hyvinvointia.

– Luonnonyrteissä on paljon kasveja, jotka tukevat kehon luontaista parantumiskykyä, auttavat moneen vaivaan, ylläpitävät elinvoimaa ja ovat hyvänä tukena sairauksista tai leikkauksista toipumisessa, hän sanoo.

On tärkeä kuunnella omaa kehoa ja olla herkkänä sen tuntemuksille.

Elsa Lankinen

Lankinen arvioi, että useimpia luonnonyrttejä on turvallista käyttää vaikka päivittäin villivihanneksina, yrttiteenä ja mausteina. Oman kehon tuntemukset ovat paras mittari yrttien sopivuudesta itselle.

– Kuuntele kehoa, vaistoa ja intuitiota. Rohtokäytössä on hyvä tutustua yrttien lääkinnällisiin vaikuttavuuksiin ja kokeilla varovasti, mikä yrtti sopii itselle. Vahvojen lääkekuurien aikana voimakkaiden rohtoyrttien käyttöä on syytä harkita, käänny tarvittaessa lääkärin puoleen, Lankinen sanoo.

Piparminttu.
PiparminttuLaura Tolonen / Yle

Lankinen lisää, että jos käyttää lääkinnällisesti vahvoja rohtoyrttejä, tulee niitä hyödyntää pieniä määriä ja lyhyitä ajanjaksoja. Hänen mukaansa hyvä perusohje on käyttää yhtä rohtoyrttiä kahden viikon ajan ja pitää sen jälkeen tauko.

– On tärkeä kuunnella omaa kehoa ja olla herkkänä sen tuntemuksille.

Tieteellistä todistusaineistoa heikosti

Yksittäisten yrttien ei voi sanoa auttavan sairauksien hoidossa, linjaa kasvisrohdoslääkkeiden kliinisestä arvioinnista lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeassa vastaava sisätautien erikoislääkäri Eeva Sofia Leinonen.

Leinonen kuitenkin kertoo, että kasveja sisältävä ruokavalio on tunnetusti terveellinen. Tämä johtuu Leinosen arvion mukaan ainakin niiden sisältämästä kuidusta.

Mesiangervo.
Mesiangervo.Laura Tolonen / Yle

– Yksittäisten kasveista eristettyjen molekyylien, kuten antioksidanttien, ei ole voitu tutkimuksissa osoittaa olevan terveydelle hyödyksi, Leinonen sanoo.

– Tavalliset yrtit ovat ravintoa, eivätkä lääkkeitä. Rohdoskasveista voidaan kuitenkin valmistaa myös lääkkeitä, hän kertoo.

Eviran tuoteturvallisuusyksikön ylitarkastaja Anna Mizrahi lisää, että kaikkia eri yrttien mahdollisia haittavaikutuksia ei välttämättä tunneta. Tästä syystä esimerkiksi yrttiteetä ei suositella raskaana oleville naisille.

Ratamo on perinteinen apu haavaan

Yrttineuvoja Elsa Lankisen lista rohdoista ja esimerkkejä niiden koetuista vaikutuksista. Tiedot pohjautuvat Sinikka Piipon, Henriette Kressin ja Toivo Rautavaaran kirjallisuuteen.

Mesiangervo: Kivunlievittäjä ja tulehduksen poistaja. Toimii esimerkiksi päänsärkyyn, flunssaan, kuumeeseen ja tulehtuneisiin kudoksiin, sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Nokkonen: Lisää vastustuskykyä, ylläpitää yleiskuntoa, parantaa verenkiertoa ja ruoansulatusta. Auttaa henkiseen ja fyysiseen voimattomuuteen. Käytä uupumukseen nokkosen siemeniä. Hyvä hiustenhoitoon ja tehostaa esimerkiksi ruoansulatusta.

Kultapiisku.
Kultapiisku.Laura Tolonen / Yle

Kultapiisku: Lisää virtsaneritystä. Auttaa esimerkiksi virtsatie- ja munuaisvaivoihin.

Siankärsämö: Antiseptinen immuunipuolustuksen vahvistaja. Hellä ruoansulatuselimistölle. Naistenyrtti: auttaa kivuliaisiin, liian runsaisiin tai epäsäännöllisiin kuukautisiin ja vaihdevuosiin. Ulkoisesti hoitaa ihoa, haavoja ja palovammoja.

Poimulehti: Antioksidantti, supistaa ja kiinteyttää. Hoitaa ihoa ja limakalvoja sekä auttaa kudosten paranemisessa.

Ratamo: Verraton haavayrtti. Ensiapu: hiero tuoretta ratamonlehteä kämmentenvälissä, niin että kasvin soluneste nousee pintaan. Aseta lehti haavan, palovamman rakon tai hyönteisenpiston päälle.

Kamomillasaunio.
Kamomillasainio.Laura Tolonen / Yle

Kamomillasaunio: Rauhoittava ja hellä. Turvallinen yrtti myös lapsille ja eläinten poikasille. Auttaa vatsakipuun ja pieniin ihonruhjeisiin. Rauhoittaa mieltä ja kehoa nukkumaan mennessä. Kamomillaa vastaavat rohtovaikutukset ovat myös hyvin yleisellä “rikkaruoholla” pihasauniolla.

Voikukka: Elimistöä puhdistava, vahvistava ja virkistävä vaikutus. Lehdet lisäävät virtsaneritystä. Voikukanjuuri on voimakkaasti kehoa puhdistava. Koko kasvi auttaa ruuansulatusta, lisää sapen ja haimanesteen eritystä.