Koe uusi yle.fi

Matkusta, mutta maksa kahdesta – VR kohtelee vammaisia henkilöitä epätasa-arvoisesti

Kehitysvammainen ihminen joutuu maksamaan junassa sekä oman että henkilökohtaisen avustajan matkalipun, kun liikuntavammaisen avustaja tai sokean opaskoira matkaa ilmaiseksi.

Kotimaa
Me Itse ry:n puheenjohtaja Sakari Lehto
Me Itse ry:n puheenjohtaja Sakari Lehdon mukaan VR:n toiminta täyttää syrjinnän kriteerit.Petri Aaltonen

Moni tapahtumajärjestäjä ja liikennöitsijä tarjoaa tänä päivänä vammaisen ihmisen avustajalle ilmaisen lipun tai istumapaikan.

Poikkeuksen joukossa tekee valtionomisteinen VR, jonka junien ovet eivät aukene ilmaiseksi kehitysvammaisen ihmisen tarvitsemalle avustajalle.

Kuulostaa syrjinnältä VR:n puolelta kehitysvammaisia kohtaan

Sakari Lehto

Erikoiseksi tilanteen tekee se, että vaikka kehitysvammaisella henkilöllä on viranomaispäätös henkilökohtaisen avun tarpeesta, hän ei saa avustajalleen maksutonta junalippua. Sen sijaan viranomaispäätöksen omaavan liikuntavammaisen henkilön avustaja tai näkövammaisen henkilön opaskoira matkaa ilmaiseksi junassa.

Kehitysvammaisten ihmisten oman yhdistyksen Me Itse ry:n puheenjohtaja Sakari Lehdon tilanne on käsittämätön ja täyttää syrjinnän kriteerit.

– Tämä kuulostaa täysin syrjinnältä VR:n puolelta kehitysvammaisia kohtaan. Tämä on käsittämätön juttu VR:ltä, joka on valtion omistama. Kehitysvammaisen saattaja ei pääse matkaan mukaan, vaan joutuu maksamaan lipun, Lehto lataa.

VR:n yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Olli Lehtipuu väistelee syytöksiä.

– VR ei varmaankaan lähde syrjimään ketään. Me haemme ratkaisuja siihen, miten meillä palvelut olisivat tasapuolisia ja oikeudenmukaisia.

Lehtipuun mukaan VR:n saattajalippukäytännöllä on oma historiansa, joka on kehittynyt vuosien mittaan.

– Olemme avoimia tälle keskustelulle ja kutsumme eri vammaisjärjestöt saman pöydän ääreen vielä tämän syksyn aikana, Lehtipuu lupaa.

Bussissa avustaja matkaa ilmaiseksi

Monelle vammaiselle ihmiselle henkilökohtainen avustaja on välttämätön apu, jotta hän pääsee elämään itsenäistä elämää ja liikkumaan.

Junaan noustessaan avustajaa tarvitseva kehitysvammainen maksaa kahdesti – sekä oman matkansa että henkilökohtaisen avustajansa matkalipun. Monen kukkarolle tämä käy liian kalliiksi.

– Kehitysvammaisten puolelta tiedän, että jos ei ole paljon rahaa ja on rahaa vain itselle meno-paluulippuun, niin silloin vain toinen pääsee matkaan ja toinen jää laiturille. Tai jää reissu tekemättä, ikävä kyllä, Lehto sanoo.

Matkahuollon kaukoliikenteen busseissa ja OnniBussin linjoilla avustaja matkustaa ilmaiseksi eikä päämiehen vamman todistamiseksi vaadita erillistä korttia. Yksityiset yhtiöt luottavat ihmisen sanaan ja avustajalle saa varattua ilmaiseksi paikan, kun sen varaa etukäteen.

Myös Finnair myöntää avustajille lentolipun sopimushintaan.

Syrjintää vai oikeudenmukaista epätasa-arvoa?

VR:n toiminnasta on tehty kanteluita yhdenvertaisuusvaltuutetulle, joka selvittää onko kyseessä yhdenvertaisuuslain mukainen syrjintä.

Jos ei ole paljon rahaa, niin vain toinen pääsee matkaan ja toinen jää laiturille

Sakari Lehto

Kanteluiden käsittely on vielä kesken.

Lehtipuu myöntää, että asia olisi mielekästä saattaa kuntoon ennen viranomaisten puuttumista.

– Tämmöisiä asioita on hedelmällisempää käydä läpi suoraan asiakkaiden kanssa ja sen takia olemme kutsumassa vammaisjärjestöt koolle, sanoo Lehtipuu.

Ihmisten yhdenvertaisuudesta säädetään perustuslaissa, joka kieltää ihmisten asettamisen erilaiseen asemaan ilman hyväksyttävää perustetta.