Sodankylässä kehitellään tee-se-itse-terveyskioskeja syrjäkylille

Terveyspalveluista etäällä oleville paikoille halutaan sijoittaa palvelupisteitä, joissa voi tehdä esimerkiksi laboratoriokokeita ja verenpaineseurantaa, ottaa sydänfilmejä ja kuunnella keuhkoja.

terveys
Verenpaineen mittaus.
Yle

Sodankyläläinen lääkäriasema Aslak on käynnistänyt hankkeen, jossa selvitetään mahdollisuuksia kokeilla uudenlaisia terveyskioski-palveluja Pohjois- ja Itä-Lapin alueella. Sivukylille tai muutoin terveyspalveluista etäällä oleville paikoille halutaan sijoittaa palvelupisteitä, joissa hyödynnettäisiin uutta terveysteknologiaa ja etälääketieteen mahdollisuuksia.

Kioskista tulisi olemaan kuvapuhelinyhteys Aslakin sairaanhoitajaan ja tarvittaessa päivystävään lääkäriin. Tarkoituksena on, että kioskissa voisi tehdä myös esimerkiksi laboratoriokokeita, verenpaineseurantaa, ottaa sydänfilmejä ja kuunnella keuhkoja.

Palvelun on tarkoitus toimia siten, että kioskissa asioiva henkilö käyttää palveluja itsenäisesti. Kioskien yhteyteen tarvitaan kuitenkin myös joku pitämään palvelupistettä auki sekä tarvittaessa opastamaan laitteiden käytössä ja etäyhteyksien muodostamisessa.

Esiselvityksen jälkeen hankitaan rahoitus

Terveyskioski-hanke on lähettänyt asiasta kyselyn alueen kyliin kyläyhdistysten ja -seurojen vastuuhenkilöille. Siinä kartoitetaan kylien kiinnostusta tulla hankkeeseen mukaan, kertoo hankkeen projektipäällikkö Helena Lemminkäinen.

Kartoituksen jälkeen TerveysKioskien palveluvalikoimaa ja toimintatapoja tullaan kehittelemään kyläkokouksissa yhdessä kylien asukkaiden kanssa.

Lappilainen TerveysKioski -esiselvityshankkeen rahoittaa Pohjoisimman Lapin Leader ry, ja hanke on osa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa. Esiselvitysten valmistuttua tarkoituksena on hankkia kioskien rakentamiseen tarvittava yksityinen rahoitusosuus.