1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Jussi Niinistö: Puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa etenee kuin juna

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan Ruotsissa perjantaina julkistettu Nato-selvitys ei anna aihetta arvioida uudelleen Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä.

politiikka
Jussi Niinistö.
Jussi Niinistö.Yle

Ruotsin Nato-selvityksen tekijä, suurlähettiläs Krister Bringéus arvioi perjantaina julkistamassaan raportissa, että puolustusyhteistyö Suomen kanssa sisältää Ruotsille myös riskejä. Bringéuksen mukaan yhteistyö Suomen kanssa tuo Ruotsin lähemmäksi Venäjän rajaa.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan Suomen on syytä seurata tarkkaan Ruotsissa käytävää keskustelua.

– Se on yhden yksittäisen asiantuntijan, toki kokeneen suurlähettilään näkemys tilanteesta. Se on hyvä, että Suomessakin ymmärretään, että näin Ruotsissa ajatellaan, mutta tästä huolimatta Suomen ja Ruotsin välinen puolustusyhteisyö etenee kuin juna.

Niinistö kommentoi raporttia maanantaina valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisten yhteydessä Helsingissä.

Bringéuksen raportti korosti myös sitä, että Ruotsi tekee päätöksensä itsenäisesti mahdollisesta sotilaallisesta liittoutumisesta. Niinistö ei pelkää, että Suomi tulisi tässä Nato-kysymyksessä yllätetyksi.

– Tiedonvaihto Suomen ja Ruotsin välillä sujuu. Sellaista virhettä kuin 90-luvun alussa Euroopan yhteisön jäsenhakemusta jätettäessä ei tule tapahtumaan. Nykypäivän välit ovat niin paljon tiiviimmät ja tämä asia on käsitelty. Se ei ole mikään trauma Suomen ja Ruotsin välisissä suhteissa.

Ruotsin Nato-selvityksessä arvioitiin myös, että kaikki Itämeren alueen maat ovat helposti osallisia, jos Itämerellä syntyisi sotilaallinen konflikti.

– Melko varmaa on, että jos on sotilaallisesti liittoutunut niin varmasti on jollain tavalla osana konfliktia, mutta auttaako se, että on sotilaallisesti liittoutumaton niin sitä on vaikea ennustaa, Niinistö totesi.

Niinistö korosti, että vaikka yhteistyö Ruotsin kanssa on tiivistä niin Suomen puolustamista ei yhteistyön varaan lasketa.

– Emme luota mihinkään apuun, vaan valmistaudumme puolustautumaan yksin, mutta teemme työtä sen eteen, että meillä on valmius vastaanottaa apua, jos sitä on tarjolla. Saamme apua, olimme liittoutumattomia tai ei, jos siitä on hyötyä antavalle osapuolelle.

Komentaja Lindberg: Yhteistyö Ruotsin kanssa hyvässä asennossa

Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin mukaan Suomella on hyvin tarkat suunnitelmat siitä, millaista yhteistyötä Ruotsin kanssa tehdään lähivuosina. Yhteistyötä on myös tiivistetty aivan viime aikoina.

- Olemme tehneet uusia pelinavauksia lähiaikoina. Olemme olleet hävittäjillä Gotlannissa Ruotsin pääsotaharjoituksessa ja kohta Gripenit tulevat Suomeen. Nämä ovat ikään kuin portaita yksi toisensa jälkeen, jotka osoittavat, että teemme konkreettista, uudenlaista ja syvempää yhteistyötä Ruotsin kanssa.

Lindberg ei allekirjoita suoraan Ruotsin Nato-selvityksen arviota siitä, että kaikki Itämeren maat olisivat osallisia Itämeren alueella puhkeavassa konfliktissa.

- Tilanne voi olla mikä hyvänsä. Eihän tämä nyt niin valtavan suuri merialue ole, mutta se, että se automaattisesti koskisi aina kaikkia niin sehän johtuu tilanteesta, Lindberg sanoi.

Juttua päivitetty kello 12:58. Lisätty puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin kommentit.

Lue seuraavaksi