Metsästäjille aletaan jakaa parempaa oppia rauhoitetuista eläimistä – "Ei tarvitse tunnistaa pelkästä piirroskuvasta"

Jatkossa metsästäjän oppaasta löytyy paremmat eväät lajien tunnistamiseen.

Kotimaa
mies aseen kanssa
Martti Juntunen / Yle

Suomen riistakeskus uudistaa parhaillaan metsästäjän opasta. Riistakeskuksen mukaan uudessa versiossa painotetaan erityisesti lajitunnistusta.

– Olemme lisänneet materiaalia kuvapankkiin. Esimerkiksi linnuista on sekä lentokuvia että paikallaan olevia kuvia. Linnun voi nähdä eri kulmista eikä tarvitse tunnistaa pelkän piirroskuvan perusteella, kertoo viestintäsuunnittelija Annamari Alanne.

Uudistuksella halutaan muuttaa metsästäjän opas nykyaikaiseen muotoon. Sille tulee verkkoalusta, jossa on myös liikkuvaa kuvaa.

– Ajatuksena on, että oppaasta tulee mahdollisimman interaktiivinen ja että kuvat ovat totuudenmukaisia. Eivät ne eläimet poseeraa luonnossakaan, Alanne toteaa.

"Sorsastuksessa ammutaan vääriä lajeja"

Luonnonsuojeluliitto on jo pidempään pitänyt ongelmana sitä, jos eläin tapetaan tunnistamatta lajia.

– Tiedän, että esimerkiksi sorsastuksessa ammutaan vääriä lajeja. Ne ovat niin samannäköisiä. Mutta harva sitä varmaankaan jää katsomaan, sanoo Luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen.

Nieminen pitää hyvänä sitä, että lajituntemukseen aletaan kiinnittää enemmän huomiota metsästäjien koulutuksessa.

– Se on heidän oma etunsa, että opastetaan jos joku on ampunut väärän lajin. Näin voidaan turvata metsästyksen kestävyys.

Eettisyys tärkeää

Riistakeskuksen mukaan silloin tällöin ilmi tulevat harhalaukaukset eivät ole syynä lajitunnistuksen lisäämiseen.

– Meille on aina ollut tosi tärkeää, että metsästäjät tuntevat eläimet joita ampuvat. Haluamme panostaa eettisyyteen, ja lajintunnistus on tärkeä osa sitä, viestintäsuunnittelija Annamari Alanne sanoo.

Tähän saakka metsästäjän opas on ollut vain kirjan muodossa. Riistakeskuksen nettisivuilla on ollut metsästäjille lajintunnistusmateriaalia, mutta nyt sitä halutaan tarjota myös metsästäjäkurssin yhteydessä.

– Metsästäjän tutkintoon voi valmistautua opiskelemalla itsenäisesti tai osallistumalla kurssille.

Metsästäjän oppaan uusi versio tulee käyttöön viimeistään ensi vuoden alussa.