Maahanmuuttajat perustivat oman futisjengin – FC Mylly aikoo pelaamaan Suomen sarjoihin

Maahanmuuttajat voivat nousta Suomi-futiksessa entistä suuremmaksi voimavaraksi.

Kotimaa
Arto-Tolsa -areena.
Petri Lassheikki / Yle

Monikulttuurisessa toimintakeskus Myllyssä Kotkassa uskotaan jalkapallon voimaan maahanmuuttajien ja kantaväestön välisten raja-aitojen madaltamisessa.

Keskuksen oma joukkue FC Mylly on jo osallistunut muun muassa turnauksiin, mutta nyt joukkue aikoo hakea Suomen Palloliiton jäsenyyttä ja lähteä kilpafutikseen alimmista sarjoista ylöspäin.

– FC Myllyssä on eri tasoisia pelaajia monesta eri maasta, sanoo Kari Karppanen toimintakeskus Myllystä.

Joukkueen valmentajana toimii iranilainen Hiwa Haghi.

Futis tukee kotouttamista

Liikunta on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi maahanmuuttajien kotouttamisessa. Myös maahanmuuttajalasten toiminnasta urheiluseuroissa on positiivisia kokemuksia.

– Me emme Palloliitossa tilastoi pelaajia etnisen alkuperän mukaan. Perusidea toiminnassamme kuitenkin on, että futis on avoinna kaikille, kertoo Suomen Palloliiton viestintäpäällikkö Sami Terävä.

Maahanmuuttajataustaiset pelaajat näkyvät jo nyt esimerkiksi eri ikäluokkien maajoukkueissamme.

Sami Terävä

Liiton vuosien 2016-2020 toimintastrategiassa mainitaan, että "_Jalkapallo on perinteisesti ollut vahvasti mukana tukemassa maahanmuuttajien kotouttamista, mutta tulevaisuudessa roolimme voi kasvaa entistäkin suuremmaksi." _

– Maahanmuuttajataustaiset pelaajat näkyvät jo nyt esimerkiksi eri ikäluokkien maajoukkueissamme, sanoo Terävä.

Terävä muistuttaa, että seuroissa tehdään konkreettisia toimia, joilla esimerkiksi eri taustoista tulevat nuoret pääsevät lajiin entistä helpommin mukaan.